Filtr

Anotace

mohutné Pyreneje, nekonečný Atlantický oceán, zázračné Lurdy i zelená perla Španělska

Trasa

LA ROCHELLE – BORDEAUX – BOYARD - GUJAN-MESTRAS - DUNE DU PILAT – BIARRITZ – SARE - LA RHUNE – SAN SEBASTIAN – BAYONNE – ST-JEAN-DE LUZ – ST-JEAN-PIED-DU-PORT – ÄINHOA - LOURDES- CIRQUE DE GAVARNIE – TOULOUSE - CARCASSONNE

Svozové trasy

A, B, C, D, E, F

1. den

Odjezd z Brna v dopoledních hodinách.

2. den

V ranních hodinách nás již v LA ROCHELLE přivítá nekonečná vodní pláň Atlantiku. Projdeme se členitým starým přístavem se strážní věží Tour de la Chaine, lodí vyrazíme na plavbu kolem televizní soutěží proslavené PEVNOSTI BOYARD na ostrov Î LE D´AIX a navštívíme jedno z největších akvárií v Evropě. Odpoledne ještě vyrazíme do oblasti Cognac na degustaci koňaku a pineau a přejedeme na ubytování v oblasti Bordeaux.

3. den

Dopoledne se přesuneme do velkolepé vinařské metropole a přístavu na řece Garonne – BORDEAUX (UNESCO). Dobu největšího rozmachu města připomínají okázalé paláce, slavné butiky a kavárny nebo katedrála St. André. Navštívíme Muzeum vína v tradiční čtvrti Chartrons, jehož prohlídku zakončíme degustací znamenitého místního vína. Poté se přesuneme do obce GUJAN – MESTRAS v Arcachonském zálivu, abychom tu ochutnali mořskou delikatesu – ústřice a dozvěděli se vše o jejich velmi náročném rozmnožování a chovu. Gujan – Mestras je jedním ze dvou míst na světě, kde se ústřice jsou schopny rozmnožovat. Nejvyhledávanější přírodní atrakcí celé oblasti jsou však obří písečné duny – DUNE DU PILAT. Najdeme je přímo na pobřeží Atlantiku a budeme si zde skutečně připadat jak na Sahaře. Zde se budeme věnovat odpočinku a koupání až do odjezdu na ubytování.

4. den

Po snídani se vydáme na cestu ke španělským hranicím. Zubačkou vyjedeme na mýtickou baskickou horu LA RHUNE, odkud se nám v případě dobré viditelnosti otevře fantastický výhled, jak na Atlantické pobřeží Francie, tak i na vrcholky Pyrenejí. Poté navštívíme typickou baskickou vesničku SARE a v případě zájmu i typické baskické obydlí. Po prohlídce perly Biskajského zálivu - letoviska SAN SEBASTIAN, které nás okouzlí svou osobitou atmosférou, a kde ochutnáme pintxos a txakoli, využijeme možnosti vykoupat se na místních překrásných písečných plážích, pro které je letovisko vyhledáváno především movitější španělskou klientelou. Než se večer vrátíme na ubytování, zastavíme se ještě v rybářské vesničce ST-JEAN-DE-LUZ s nejvýznamnějším baskickým kostelem Église St-Jean-Baptiste, který se stal dějištěm okázalé svatby Ludvíka XIV. S Atlantikem se rozloučíme při nezapomenutelném západu slunce na promenádě mondénního letoviska evropské smetánky a světového centra surfování BIARRITZ. Toto město bývá často označováno za dřívější Monte Carlo.

5. den

Dnešní den věnujeme nejprve oblasti hrdých francouzských Basků a poté přejedeme dále do vnitrozemí. Navštívíme malebné baskické město BAYONNE, kde si prohlédneme katedrálu i místní tržnici. ÄINHOA i hlavní město baskické červené papriky EZPELETA, nás okouzlí svými malebnými domy a masivními kamennými kostely. Typickou baskickou kulturu, ale i svatojakubskou cestu, nám představí starobylé městečko ST-JEAN-PIED-DU-PORT. Poté přejedeme na ubytování.

6. den

Po snídani zamíříme do zázračných LOURD, abychom tu vnímali nepopsatelnou atmosféru tohoto mystického poutního místa. Lourdy jsou známé poutní místo římskokatolické církve, kde se podle legendy v roce 1858 zjevila Panna Maria. Procházka v CIRQUE DE GAVARNIE (UNESCO) nám zprostředkuje zážitek zcela jiný. V tomto národním parku, který je obklopen 11 třítisícovými vrcholy, se s hukotem řítí do hloubky nejdelší evropský vodopád. V případě špatné předpovědi počasí podnikneme náhradní program - zavítáme do místní jeskyně, projedeme se loďkou i vláčkem. Následně přejedeme na ubytování v okolí Toulouse.

7. den

Na okraji města TOULOUSE budeme mít možnost navštívit Muzeum letadel a letectví - Aéroscopia, které leží v blízkosti montážní haly letounů A380 a přiblíží nám vznik a vývoj letectví těchto legendárních letadel. Odpoledne se metrem přepravíme od centra města a společně projdeme městské tržiště, seznámíme se s největší románskou bazilikou de St-Sernin, honosnou budovou radnice a nábřežím řeky Garonne s mostem Pont Neuf. Cestou domů se ještě krátce zastavíme v pohádkovém městě CARCASSONNE (UNESCO), toto romantické město s dvojitým prstencem hradeb, které je ozdobené několika tucty mocných věží, vypadá jako dokonalá filmová kulisa.

8. den

Příjezd do Brna ve večerních hodinách.

Cena zahrnuje

dopravu lux. autobusem, 5× ubytování v hotelích ve 2lůžkových pokojích s příslušenstvím, 5× snídani, služby průvodce, pojištění CK.

Cena nezahrnuje

pobytovou taxu, lodní plavby a vstupy do navštívených objektů – doporučená částka cca 100 €.

Příplatky

1lůžkový pokoj - 4 290 Kč, cestovní pojištění Uniqa.

Ubytování

Třílůžkový pokoj lze zajistit pouze na 3 noci, na 2 noci je nutné uhradit příplatek za 1lůžkový pokoj - 1 716Kč. (Volba pokoje při rezervaci zájezdu - 3x 1/2+1 + 2x1/2, 1/1.)

Poznámka

Předpokládaný odjezd z Brna - 06:00, plánovaný příjezd do Brna 20:00. Uvedené údaje jsou předpokládané. Závazná trasa a časy budou uvedeny v pokynech na zájezd, které zašleme zákazníkovi před odjezdem.

Rozloha

Francouzská republika se rozkládá na ploše 551 602 km2 . Navzdory tomu, že je to jedna z nejrozlehlejších zemí Evropy se po Francii velice dobře cestuje díky dobře uspořádané železniční síti. Hlavní město Francie je Paříž, úředním jazykem je francouzština.

Obyvatelstvo

Ve Francii žije přibližně 61 milionů obyvatel. Převážná část jsou samozřejmě Francouzi, přesto se odhaduje, že až 40% obyvatel Francie nejsou původními obyvateli. Tato část obyvatelstva pochízí z některé z imigračních vln, které ve Francii proběhly. Francie je tedy jednou z etnicky nejrůznorodějších zemí Evropy. 

Historie

Vznik Francie jako samostatného státu se datuje roku 843 rozdělením Francké říše, jejíž západní část dala za vznik novodobé Francii. Francii vládli rody jako Kapetovci, Bourboni a další. Důležitým bodem francouzských dějin byla 100-letá válka s Anglií (1337 – 1453), která bojovala o nadvládu nad částí francouzského území. Tato válka měla pro Francii ničivý účinek a nebýt legendární Johanky z Arku, pravděpodobně by Francie v boji podlehla. Tato mladá dívka podle legendy zachránila Francii.




Vliv vládnoucího monarchy posiluje hlavně Ludvík XIV. v 17. století. I přes obrovský kulturní rozkvět upadá Francii do ekonomické zadluženosti a tato krize vede až k Velké francouzské revoluci, která započala roku 1789. Snahu lidu přeměnit konstituční monarchii na republiku po pár letech zhatil Napoleon Bonaparte, který se postupně ujal vlády a započal svou expanzní politiku po celé Evropě. Na počátku 19. století byl Napoleon poražen a po dalších peripetiích se stává Francie opět republikou.



Zlatou éru Francie zastavily světové války, ale i přesto v průběhu 19. a 20. století byla a stále je Francie centrem kultury a umění. V moderních dějinách ve Francii dochází k obrovské modernizaci jak dopravní (TGV), tak architektonické (La Défense) a jiné. Francie je moderní západoevropskou zemí, která se snaží dostát svému věhlasu.

Přírodní podmínky

Francie, rozkládající se na západním okraji Evropy, má proměnlivé a mírné klima. Francie je rozlehlá země, kterou obklopuje Atlantský oceán na severu a Středozemní moře na jihu. Sever Francie má tedy podnebí vlhké a chladnější, na jihu naopak vládne středomořské podněbís mírnými zimami a horkými a suchými léty. Ve vnitrozemí je klasické mírné klima, které je střídáno tepolotními extrémy jak v létě, tak i v zimě.

Měna

V roce 2002 byl francouzský frank nahrazen novou oficiální měnou – Euro. Kurz se pohybuje kolem 26 Kč / 1 €.

Turistické zajímavosti

Francie je ohromně svěží a živá země. Každý si zde přijde na své. Každá část Francie je specifická něčím jiným. Západ Francie je známý pro své vynikající víno, Breťan a Normandie jsou místa opředená historií. Můžeme zde obdivovat nádherné kulturní památky zasazené do krajiny severu Francie, která má velmi zajímavý ráz.



Jih Francie je známý pro své nádherné pláže a letoviska, kde i největší světové hvězdy tráví dovolenou. Ani srdce Francie nijak nezaostává za zbytkem této krásné Země. Nesmíme zapomenout ani na Paříž. Kdo si ještě nedal francouzské víno na širokém pařížském bulváru, jakoby tu nebyl..

Gastronomie

Každá oblast ve Francii má svou typickou kuchyni a své místní speciality. Kde jinde než ve Francii byste měli ochutnat něco z pověstné gastronomie? Ve všech restauracích, bistrech i horských chalupách si můžete dát výtečné pokrmy, které mají svou tradici, historii i zvláštní chuť.

Francouzská kuchyně je velmi pestrá, některé recepty jsou založeny na bohatě používaném koření, jiné vynikají promyšlenou kombinací ingrediencí jemných delikátních chutí, a oplývá množstvím ryb a mořských plodů.
Stejně, jako jsou ve francouzské kuchyni zasoupeny ryby, je i maso – jehněčí, skopové, hovězí i telecí. Zároveň ale maso minimálně ve stejném množství doplňuje zelenina – Francouzi mají v oblibě především dýně, čekankové puky, artyčoky, čerstvý špenát, květák, světově proslulý je francouzský chřest či jemná karotka. Opravdoví gurmáni si při zaslechnutí "francouzské recepty" vybaví možná také křepelky, drozdy, hlemýždí delikatesy či žabí stehýnka.

Francouzi jsou mistry v kombinacích a užití bylinek, do kulinářského slovníku se nesmazatelně vryl termín "bouquet garni" – svazek čerstvě natrhaných kousků různých druhů bylinek svázaný nití, který se po dokončení pokrmu celý vyjme a zanechá po sobě jen krásné aroma.

Francouzské víno je symbolem Francie a proto je v této kuchyni velmi často používáno – ať již jako doplňku a nápoje k jídlu nebo coby jednou z ingrediencí. K dobrému vínu se samozřejmě nejlépe hodí kvalitní francouzský sýr (např. ementál, camembert nebo roquefort) – v kombinaci s čerstvým jemným bílým chlebem pak dožene chuťové smysly na samotný vrchol.

TIP: V Alsasku nezapomeňte ochutnat choucroute (pokrm z kysaného zelí) a kouelgelhopf (bábovka z vánočkového těsta), v Lyonu endouillettes (něco mezi taliánem a jitrnicí), v Burgundsku šneky, burgundské hovězí a likér Cassis, v Pyrenejích cassoulet (pokrm z masa a fazolí), v Lotrinsku quiche lorraine (slaný koláč se slaninou), v Provence bouillabaisu (rybí polévka) nebo tapenade (olivová pomazánka), v Bretani ústřice, v Normandii sýry, v Alpách raclette nebo tartiflette.

TEST RATING