Filtr

Cena zahrnuje

dopravu klim. autobusem, 6× ubytování v hotelích ve dvou až třílůžkových pokojích s vl. příslušenstvím, 6x snídani, služby průvodce, pojištění CK.

Příplatky

pojištění A, B, C
1/1 - 2 890 Kč
5x večeře - 2 100 Kč

Trasa

Remeš – Amiens – Rouen – Étretat – Arromanches – Mt. St. Michel – St. Malo – Cancale – Fougéres – Vitré – Perros-Guirec – Guimiliau – Pointe du Raz – Concarneau – Carnac – Vannes

Svozové trasy

A, B, C, D1, F1, G1, H, J

1. den

Odjezd z Brna cca v 6 h. Večer ubytování v hotelu v okolí Verdunu.

2. den

Cestou do Normandie se zastavíme v kraji Champagne – v REMEŠI, abychom si tu prohlédli gotickou katedrálu Notre-Dame. Výrobu šampaňského si prohlédneme v jednom z vinařských podniků. Součástí prohlídky bude samozřejmě i ochutnávka a možnost nákupu. Oblastí nejkrvavějších bojišť 1. sv. války na řece Sommě se přesuneme do starobylého města AMIENS, kde navštívíme další, neméně známou katedrálu. Poté, co se ubytujeme v hotelu v ROUENU, připomeneme si krutý konec Johanky z Arku procházkou večerním starým městem s hrázděnými domy a katedrálou Notre-Dame, známou z Monetových obrazů.

3. den

Dopoledne strávíme na břehu Lamanšského průlivu v lázeňském městě ÉTRETAT. Budeme mít dostatek času nejen k obdivování okolních bizarních skalních útesů, ale i ke koupání na malých písečných plážích. Přes kdysi slavný korzárský přístav Le Havre, největší lanový most Pont du Normandie a půvabný opevněný přístav Honfleur, přijedeme do ARROMANCHES. Okolní písečné pláže se staly ke konci 2. sv. války dějištěm vylodění spojeneckých vojsk. Události spojené s krvavými boji si oživíme v působivém muzeu. Večer se ubytujeme v hotelu v okolí města St. Lo.

4. den

Na pomezí Normandie a Bretaně nás přivítá unikátní románsko-gotický klášter MT. ST. MICHEL. Hrdě se tyčí na žulovém útesu za přílivu obklopený mořem, za odlivu nedozírnými písčinami. Již v Bretani navštívíme slavný přístav francouzských korzárů ST-MALO a místo věčného odpočinku spisovatele Chateaubrianda. Po procházce po mohutných městských hradbách jistě přijde vhod osvěžení ve vodách průlivu. Cestou do vnitrozemí absolvujeme ochutnávku ústřic ve městě CANCALE. V podvečer si prohlédneme další velkolepé opevněné město a hrad FOUGÉRES, kde se také ubytujeme v hotelu.

5. den

Den zahájíme návštěvou dalšího opevněného středověkého města VITRÉ. Kolem hlavního města Bretaně Rennes se přesuneme na Pobřeží růžové žuly táhnoucí se od střediska PERROS-GUIREC. Tato část Bretaně je známá nejen díky bizarním růžovým skalním útesům, ale také pro své kouzelné pláže, které využijeme ke krátkému koupání a relaxaci. Cestou na ubytování se zastavíme ve vesnici GUIMILIAU. Tato i další okolní venkovské osady se pyšní naprosto unikátními farními dvory s kalváriemi, zdobenými desítkami biblických postav.

6. den

Nejzápadnějším místem bretaňského poloostrova je velice dramaticky vyhlížející mys POINTE DU RAZ, úzký výběžek mysu Cap Sizun pyšnící se rozervanými skálami a bouřícím mořem. Po krátké procházce přejedeme do žulovými hradbami obehnaného rybářského přístavu CONCARNEAU. Mimo příklady typické bretaňské architektury nám také nabídne množství restaurací, kde můžeme ochutnat některou z bretaňských specialit. Populární letovisko CARNAC patří díky svým asi 3000 menhirů k největšímu nalezišti pravěkých památek na světě. Po jeho prohlídce odjedeme na ubytování.

7. den

Náš program zakončíme ve městě VANNES na břehu hlubokého zálivu Morbihan. Záliv posetý desítkami malých ostrůvků tu vytváří naprosto fantastickou iluzi plovoucí pevniny. Město Vannes nám jistě učaruje svým romantickým starým městem, ale poslouží nám také jako základna k lodnímu výletu na Mniší ostrov, kde se můžeme procházet, koupat nebo jinak relaxovat až do večerního odjezdu. Pobyt v Bretani by nebyl možný bez návštěvy některé z mnoha Creperií, kde ochutnáme typické palačinky roztodivných chutí, sladké i slané.

8. den

Příjezd do Brna cca v 18 h.

Cena zahrnuje

dopravu klim. autobusem, 6× ubytování v hotelích ve dvou až třílůžkových pokojích s vl. příslušenstvím, 6x snídani, služby průvodce, pojištění CK.

Cena nezahrnuje

pojištění storna a LV viz s. 1 katalogu, lodní plavby, vstupy do navštívených objektů – doporučená částka cca 70 €.

Příplatky

pojištění A, B, C
1/1 - 2 890 Kč
5x večeře - 2 100 Kč

Rozloha

Francouzská republika se rozkládá na ploše 551 602 km2 . Navzdory tomu, že je to jedna z nejrozlehlejších zemí Evropy se po Francii velice dobře cestuje díky dobře uspořádané železniční síti. Hlavní město Francie je Paříž, úředním jazykem je francouzština.

Obyvatelstvo

Ve Francii žije přibližně 61 milionů obyvatel. Převážná část jsou samozřejmě Francouzi, přesto se odhaduje, že až 40% obyvatel Francie nejsou původními obyvateli. Tato část obyvatelstva pochízí z některé z imigračních vln, které ve Francii proběhly. Francie je tedy jednou z etnicky nejrůznorodějších zemí Evropy. 

Historie

Vznik Francie jako samostatného státu se datuje roku 843 rozdělením Francké říše, jejíž západní část dala za vznik novodobé Francii. Francii vládli rody jako Kapetovci, Bourboni a další. Důležitým bodem francouzských dějin byla 100-letá válka s Anglií (1337 – 1453), která bojovala o nadvládu nad částí francouzského území. Tato válka měla pro Francii ničivý účinek a nebýt legendární Johanky z Arku, pravděpodobně by Francie v boji podlehla. Tato mladá dívka podle legendy zachránila Francii.




Vliv vládnoucího monarchy posiluje hlavně Ludvík XIV. v 17. století. I přes obrovský kulturní rozkvět upadá Francii do ekonomické zadluženosti a tato krize vede až k Velké francouzské revoluci, která započala roku 1789. Snahu lidu přeměnit konstituční monarchii na republiku po pár letech zhatil Napoleon Bonaparte, který se postupně ujal vlády a započal svou expanzní politiku po celé Evropě. Na počátku 19. století byl Napoleon poražen a po dalších peripetiích se stává Francie opět republikou.



Zlatou éru Francie zastavily světové války, ale i přesto v průběhu 19. a 20. století byla a stále je Francie centrem kultury a umění. V moderních dějinách ve Francii dochází k obrovské modernizaci jak dopravní (TGV), tak architektonické (La Défense) a jiné. Francie je moderní západoevropskou zemí, která se snaží dostát svému věhlasu.

Přírodní podmínky

Francie, rozkládající se na západním okraji Evropy, má proměnlivé a mírné klima. Francie je rozlehlá země, kterou obklopuje Atlantský oceán na severu a Středozemní moře na jihu. Sever Francie má tedy podnebí vlhké a chladnější, na jihu naopak vládne středomořské podněbís mírnými zimami a horkými a suchými léty. Ve vnitrozemí je klasické mírné klima, které je střídáno tepolotními extrémy jak v létě, tak i v zimě.

Měna

V roce 2002 byl francouzský frank nahrazen novou oficiální měnou – Euro. Kurz se pohybuje kolem 26 Kč / 1 €.

Turistické zajímavosti

Francie je ohromně svěží a živá země. Každý si zde přijde na své. Každá část Francie je specifická něčím jiným. Západ Francie je známý pro své vynikající víno, Breťan a Normandie jsou místa opředená historií. Můžeme zde obdivovat nádherné kulturní památky zasazené do krajiny severu Francie, která má velmi zajímavý ráz.



Jih Francie je známý pro své nádherné pláže a letoviska, kde i největší světové hvězdy tráví dovolenou. Ani srdce Francie nijak nezaostává za zbytkem této krásné Země. Nesmíme zapomenout ani na Paříž. Kdo si ještě nedal francouzské víno na širokém pařížském bulváru, jakoby tu nebyl..

Gastronomie

Každá oblast ve Francii má svou typickou kuchyni a své místní speciality. Kde jinde než ve Francii byste měli ochutnat něco z pověstné gastronomie? Ve všech restauracích, bistrech i horských chalupách si můžete dát výtečné pokrmy, které mají svou tradici, historii i zvláštní chuť.

Francouzská kuchyně je velmi pestrá, některé recepty jsou založeny na bohatě používaném koření, jiné vynikají promyšlenou kombinací ingrediencí jemných delikátních chutí, a oplývá množstvím ryb a mořských plodů.
Stejně, jako jsou ve francouzské kuchyni zasoupeny ryby, je i maso – jehněčí, skopové, hovězí i telecí. Zároveň ale maso minimálně ve stejném množství doplňuje zelenina – Francouzi mají v oblibě především dýně, čekankové puky, artyčoky, čerstvý špenát, květák, světově proslulý je francouzský chřest či jemná karotka. Opravdoví gurmáni si při zaslechnutí "francouzské recepty" vybaví možná také křepelky, drozdy, hlemýždí delikatesy či žabí stehýnka.

Francouzi jsou mistry v kombinacích a užití bylinek, do kulinářského slovníku se nesmazatelně vryl termín "bouquet garni" – svazek čerstvě natrhaných kousků různých druhů bylinek svázaný nití, který se po dokončení pokrmu celý vyjme a zanechá po sobě jen krásné aroma.

Francouzské víno je symbolem Francie a proto je v této kuchyni velmi často používáno – ať již jako doplňku a nápoje k jídlu nebo coby jednou z ingrediencí. K dobrému vínu se samozřejmě nejlépe hodí kvalitní francouzský sýr (např. ementál, camembert nebo roquefort) – v kombinaci s čerstvým jemným bílým chlebem pak dožene chuťové smysly na samotný vrchol.

TIP: V Alsasku nezapomeňte ochutnat choucroute (pokrm z kysaného zelí) a kouelgelhopf (bábovka z vánočkového těsta), v Lyonu endouillettes (něco mezi taliánem a jitrnicí), v Burgundsku šneky, burgundské hovězí a likér Cassis, v Pyrenejích cassoulet (pokrm z masa a fazolí), v Lotrinsku quiche lorraine (slaný koláč se slaninou), v Provence bouillabaisu (rybí polévka) nebo tapenade (olivová pomazánka), v Bretani ústřice, v Normandii sýry, v Alpách raclette nebo tartiflette.

Mapa polohy hotelu

TEST RATING