Soutěska Wasserlochklamm a dech beroucí Hochkar

od 1 104
destinace
doprava Autokarem
nástupní místa Brno,
strava Bez stravování

Proč vybrat tento produkt

  • trvale oblíbený zájezd

Filtr

Cena zájezdu
Termín zájezdu nocí Bez stravování
09.06.- 09.06. 0 1104 1150
28.07.- 28.07. 0 1104 1150
25.08.- 25.08. 0 1104 1150

Anotace

nejimpozantnější hříčka přírody a ohromující Hochkar

Trasa

HOCHKAR - WASSERLOCHKLAMM

Svozové trasy

A

1. den

Odjezd z Brna v ranních hodinách. Naším prvním cílem bude přejezd alpskou silnicí do turistického centra nacházejícího se v nadmořské výšce 1 480 m na majestátný vrchol HOCHKAR, kam se dostaneme čtyř sedačkovou lanovkou. Poté nahoře půjdeme cca 45 minut novou panoramatickou stezkou Hochkar 360° Skytour. Následně dojdeme až na samotný vrcholek Hochkaru (1 808 m). Z vrcholu Hochkar je úchvatný panoramatický výhled na Alpy včetně “Štýrského Matterhornu“ - vrcholu Lugauer. V létě patří Hochkar, proslulé největší lyžařské středisko v Dolním Rakousku, se svou bujnou vegetací a hustě zalesněnými dolinami k nejoblíbenějším turistickým místům předalpských oblastí. Odpoledne přijedeme k impozantní soutěsce v národním parku Gesäuse. WASSERLOCHKLAMM je jednou z nejkrásnějších soutěsek v Rakousku. Voda zde vymlela koryta, vyhloubila hluboké tůně a z výšky 152 m se valí vody pěti nádherných vodopádů. Snadno schůdný a v souladu s okolní přírodou postavený systém lávek s pevnými schody a můstky vede 900 m dlouhou soutěskou. Výstup překonává výškový rozdíl až 325 m. Před vstupem do soutěsky je potřeba přejít přes 65 m dlouhý visací most, který se vznáší ve výšce 20 m nad průzračnou modrozelenou vodou řeky Salzy. Řeka Salza patří k vůbec nejkrásnějším horským řekám v Alpách. V soutěsce strávíme cca 3-3,5 hod a poté se v podvečerních hodinách vydáme opět na cestu do ČR. Příjezd do Brna v nočních hodinách.

Cena zahrnuje

dopravu klim. autobusem, služby průvodce, pojištění CK.

Cena nezahrnuje

vstup do soutěsky, lanovka, doporučené kapesné: cca 30 €.

Příplatky

cestovní pojištění Uniqa.

Rozloha

Republika Rakousko se rozléhá uprostřed Evropy na území o rozloze necelých 84 000 km2. Rakousko je federací, která má 9 spolkových zemí. Hlavním městem je Vídeň.

Obyvatelstvo

V Rakousku žije přes 8 milionů obyvatel (2004). 98 % obyvatel jsou Rakušané, dále jsou zde národnostní menšiny Slovinců, Chorvatů, Turků, Maďarů a další. Úředním jazykem je němčina. Rakušané mluví německy s rakouským dialektem, kterému je v některých oblastech hůře rozumět.

Historie

Území Rakouska bylo obsazeno Římskou říší a až po jejím úpadku se mohlo Rakousko vyvíjet ve své vlastní historii. V 10. století vzniká Východní marka v čele s Babenberky. Ti ve 13. století ale vymírají po meči a rakouské země získává český král Přemysl Otakar II. Poté se vlády ujímá Rudolf I. Habsburský, který tak v Rakousku pokládá základ rodové moci Habsburků a v dalším století se území Rakouska rozrůstá např. o Korutany, Kraňsko, Tyrolsko a další.



V 16. století se Habsburkové ujímají vlády i v dalších zemích a jejich panství se tak rozrůstá o Španělsko, Nizozemí, české a uherské země atd. Vzniká tak rozsáhlá habsburská monarchie. V průběhu své vlády se museli Habsburkové potýkat s nástrahami dějin, jako byla expanze Turků či třicetiletá válka (1618 – 1648). V ní byli poraženi čeští stavové a zvítězila snaha o protireformaci.



Nejvýznamnějším habsburským panovníkem byla jistě Marie Terezie, která vládla v 18. století po dlouhých 40 let. Její reformy pomohly rozvoji školství, armády a celkově ke kulturnímu rozmachu. V roce 1781 bylo panovníkem Josefem II. zrušeno nevolnictví, což v té době znamenalo dějinný pokrok. Po bojích s revoluční Francií, bojuje Rakousko i s Pruskem. V roce 1867 dochází k přeměně v dualistický stát Rakousko – Uhersko.



Sarajevský atentát na následníka trůnu Ferdinanda d´Este je považován za příčinu 1. svěové války, která znamenala porážku Rakouské monarchie a vznik mnoha samostatných nástupnických států. Rakousko v meziválečném období nebylo příliš stabilním státem a na počátku války bylo anektováno Hitlerem a donuceno bojovat na straně nacistů ve 2. světové válce. V roce 1955 byla uznána nezávislost Rakouska. Dnes je Rakousko členem EU a jednou z velmi vyspělých evropských zemí.  

Přírodní podmínky

Už samotnou polohou Rakouska je určeno jeho mírné středoevropské přechodové klima. V oblasti Alp pozorujeme tužší zimy, někde je četnost srážek nižší, někde jsou naopak srážky častější. Na západě země jsou spíše mírné zimy a teplá léta.

Měna

Rakouský šilink byl nahrazen eurem, které je nyní oficiální měnou Rakouska. Aktuální kurz se pohybuje kolem 26 Kč / 1 €. 

Turistické zajímavosti

Rakousko je země tisíců křišťálově čistých horských jezer, divokých řek, hlubokých lesů i nekonečných alpských strání. Není tedy divu, že se zde setkávají milovníci neposkvrněné přírody s provozovateli adrenalinových i běžných sportů.

Jedním z nej horských jezer, které Rakousko nabízí je Weissensee – jezero s téměř pitnou vodou. Kromě plavání a vodních sportů je Weissensee vyhledávaným cílem milovníků potápění. Oblast byla vyhlášena národním parkem a získala prestižní evropské ocenění za turistiku a životní prostředí. Pěší turistiku si tady vychutnáte na 200km dlouhé stezce pro pěší, 12 trasách pro běžce a 9 cestách určených pro nordic walking skrze národní park.

Rakouské přírodní parky zabírají více jak 4% celkové rozlohy země. Pěší turistika a cykloturistika je nejlepší volbou, jak poznat tyto parky tváří v tvář. Mezi největší patří Národní park Neusiedlersee, který je během jara a podzimu útočištěm pro migrující ptáky. Jsou zde upraveny trasy pro pěší turistiku, cykloturistiku i jízdu na koních.

Gastronomie

Typická rakouská kuchyně v podstatě neexistuje, protože se v ní smísily kuchyně okolních států, a tak právě proto jsou toulky za kulinářstvím velmi zajímavé.

Základním prvkem rakouské kuchyně je jednoznačně maso a masné výrobky.
Zde mluvíme o vídeňském řízku (Wiener Schnitzel), který je připravován z telecího masa. Tento telecí řízek znali již ve starověkém Řecku, odkud se dostal do arabských zemí, Španělska i Itálie. Poprvé jej ochutnal v Miláně roku 1848 jeho dobyvatel, maršál rakouské armády Jan Josef Radecký z Radče, který recept věnoval Františku Josefu I. Tomu velmi zachutnal a postupně se stal pokrmem tak často připravovaným, že v Rakousku zdomácněl navždy.

Dalším oblíbeným pokrmem jsou pečené klobásky nebo hovězí maso podávané s vydatnou porcí dušené zeleniny a křenem – tzv. Tafelspitz. Za zmínku stojí také vídeňský guláš nebo štýrské skopové maso. Často se konzumuje zvěřina a vnitřnosti.V Rakousku se díky nespočtu horských jezer také často konzumují sladkovodní ryby – štiky, kapři nebo pstruzi. Pokud zavítáte do oblastí alpských horských jezer, určitě ochutnejte alpského sivena (Seibling), který se podává připravený na mnoho různých způsobů.

K dalším tradičním specialitám neodmyslitelně patří Tyrolské knedlíky (Tiroler Knädel), Tyrolský Gröstl a Spätzle. Tiroler Knädel jsou knedlíky z uzeného masa, slaniny a vajec. Pod názvem Tiroler Gröstl najdeme směs z orestovaných vařených brambor se slaninou nebo uzeným masem, cibulkou a volským okem, posypanou sýrem a pokrm doplňuje zelný salát. Spätzle jsou těstovinové halušky se sýrem nebo zelím.

Sladká tečka na závěr-kdo by neznal klasický jablečný štrúdl, který si své místo našel i v českých kuchyních? Za zkoušku také stojí i tzv. Kaiserschmarren neboli císařský trhanec a samozřejmě legendární Sachrův dort.

TEST RATING