A
Odjezd z Brna v nočních hodinách.
Ráno přijedeme do LLUBJANY, hlavního města Slovinska, kterému vévodí Lublaňský hrad, jež se pyšně tyčí nad městem a řekou Lublanicí. Z hradeb a vyhlídkové věže je dechberoucí výhled na celé historické centrum, za dobré viditelnosti i na Alpy. Nádherné historické centrum města nás přivítá hlavním náměstím Prešerenovo se sochou básníka Prešerena a barokním kostelem. Procházet se budeme po břehu Lublanice, která nás zavede až k Trojmostí. Volný čas využijeme k nákupům na vánočních trzích, ochutnávkám skvělého vína a slovinských dobrot či k návštěvě některé z mnoha galerií… V podvečerních hodinách odjedeme do KRANJE, historického města, které leží na skalním masivu nad soutokem řek Sávy a Kokra a je zajímavým místem kontrastů před malebnou kulisou Julských Alp. Budeme moci navštívit tamní přirozenou dominantu - renesanční hrad Khislstein, tyčící se na pahorku nad městem. Na rekonstrukci hradu se podílel známý architekt Plečnik, který otiskl svůj rukopis i do dalších městských staveb, jako je například Bežekova vila či Prešerenovo divadlo. Ve večerních hodinách se ubytujeme.
Po snídani navštívíme městečko BLED s ikonickým jezerem na úpatí Julských Alp. Uprostřed jezera se nachází ostrůvek s barokním kostelem Nanebevzetí Panny Marie. Od roku 1534 byl v kostele umístěn zvon, o němž se traduje, že je kouzelný a po zazvonění Vám splní přání. Na skalnatém ostrohu nad jezerem ční ve výšce 140 m hrad z 11. století. Po společné prohlídce Bledu se kolem poledne vydáme na cestu do ČR. V odpoledních hodinách se krátce zastavíme ve slavnostně vyzdobeném GRAZU (UNESCO). Budeme moci navštívit v historickém centru města tradiční trh se stánky plnými vánočních ozdob, dárkových předmětů, ale i voňavých dobrot, horkého punče a svařeného vína. Město je v době adventu pohádkově nasvíceno, nasvětlené je i průčelí zdejší radnice, jejíž fasáda je přetvořená v obří adventní kalendář. V podvečerních hodinách se opět vydáme na cestu, příjezd do Brna v nočních hodinách.
dopravu klim. autobusem, 1× ubytování v hotelu ve 2lůžkových pokojích s příslušenstvím, 1x snídani, služby průvodce, pojištění CK.
pobytovou taxu, vstupy do navštívených objektů – doporučená částka cca 40 €.
1lůžkový pokoj - 990 Kč, cestovní pojištění Uniqa.
Republika Rakousko se rozléhá uprostřed Evropy na území o rozloze necelých 84 000 km2. Rakousko je federací, která má 9 spolkových zemí. Hlavním městem je Vídeň.
V Rakousku žije přes 8 milionů obyvatel (2004). 98 % obyvatel jsou Rakušané, dále jsou zde národnostní menšiny Slovinců, Chorvatů, Turků, Maďarů a další. Úředním jazykem je němčina. Rakušané mluví německy s rakouským dialektem, kterému je v některých oblastech hůře rozumět.
Území Rakouska bylo obsazeno Římskou říší a až po jejím úpadku se mohlo Rakousko vyvíjet ve své vlastní historii. V 10. století vzniká Východní marka v čele s Babenberky. Ti ve 13. století ale vymírají po meči a rakouské země získává český král Přemysl Otakar II. Poté se vlády ujímá Rudolf I. Habsburský, který tak v Rakousku pokládá základ rodové moci Habsburků a v dalším století se území Rakouska rozrůstá např. o Korutany, Kraňsko, Tyrolsko a další.
V 16. století se Habsburkové ujímají vlády i v dalších zemích a jejich panství se tak rozrůstá o Španělsko, Nizozemí, české a uherské země atd. Vzniká tak rozsáhlá habsburská monarchie. V průběhu své vlády se museli Habsburkové potýkat s nástrahami dějin, jako byla expanze Turků či třicetiletá válka (1618 – 1648). V ní byli poraženi čeští stavové a zvítězila snaha o protireformaci.
Nejvýznamnějším habsburským panovníkem byla jistě Marie Terezie, která vládla v 18. století po dlouhých 40 let. Její reformy pomohly rozvoji školství, armády a celkově ke kulturnímu rozmachu. V roce 1781 bylo panovníkem Josefem II. zrušeno nevolnictví, což v té době znamenalo dějinný pokrok. Po bojích s revoluční Francií, bojuje Rakousko i s Pruskem. V roce 1867 dochází k přeměně v dualistický stát Rakousko – Uhersko.
Sarajevský atentát na následníka trůnu Ferdinanda d´Este je považován za příčinu 1. svěové války, která znamenala porážku Rakouské monarchie a vznik mnoha samostatných nástupnických států. Rakousko v meziválečném období nebylo příliš stabilním státem a na počátku války bylo anektováno Hitlerem a donuceno bojovat na straně nacistů ve 2. světové válce. V roce 1955 byla uznána nezávislost Rakouska. Dnes je Rakousko členem EU a jednou z velmi vyspělých evropských zemí.
Už samotnou polohou Rakouska je určeno jeho mírné středoevropské přechodové klima. V oblasti Alp pozorujeme tužší zimy, někde je četnost srážek nižší, někde jsou naopak srážky častější. Na západě země jsou spíše mírné zimy a teplá léta.
Rakouský šilink byl nahrazen eurem, které je nyní oficiální měnou Rakouska. Aktuální kurz se pohybuje kolem 26 Kč / 1 €.
Rakousko je země tisíců křišťálově čistých horských jezer, divokých řek, hlubokých lesů i nekonečných alpských strání. Není tedy divu, že se zde setkávají milovníci neposkvrněné přírody s provozovateli adrenalinových i běžných sportů.Jedním z nej horských jezer, které Rakousko nabízí je Weissensee – jezero s téměř pitnou vodou. Kromě plavání a vodních sportů je Weissensee vyhledávaným cílem milovníků potápění. Oblast byla vyhlášena národním parkem a získala prestižní evropské ocenění za turistiku a životní prostředí. Pěší turistiku si tady vychutnáte na 200km dlouhé stezce pro pěší, 12 trasách pro běžce a 9 cestách určených pro nordic walking skrze národní park.Rakouské přírodní parky zabírají více jak 4% celkové rozlohy země. Pěší turistika a cykloturistika je nejlepší volbou, jak poznat tyto parky tváří v tvář. Mezi největší patří Národní park Neusiedlersee, který je během jara a podzimu útočištěm pro migrující ptáky. Jsou zde upraveny trasy pro pěší turistiku, cykloturistiku i jízdu na koních.
Typická rakouská kuchyně v podstatě neexistuje, protože se v ní smísily kuchyně okolních států, a tak právě proto jsou toulky za kulinářstvím velmi zajímavé.Základním prvkem rakouské kuchyně je jednoznačně maso a masné výrobky. Zde mluvíme o vídeňském řízku (Wiener Schnitzel), který je připravován z telecího masa. Tento telecí řízek znali již ve starověkém Řecku, odkud se dostal do arabských zemí, Španělska i Itálie. Poprvé jej ochutnal v Miláně roku 1848 jeho dobyvatel, maršál rakouské armády Jan Josef Radecký z Radče, který recept věnoval Františku Josefu I. Tomu velmi zachutnal a postupně se stal pokrmem tak často připravovaným, že v Rakousku zdomácněl navždy.Dalším oblíbeným pokrmem jsou pečené klobásky nebo hovězí maso podávané s vydatnou porcí dušené zeleniny a křenem – tzv. Tafelspitz. Za zmínku stojí také vídeňský guláš nebo štýrské skopové maso. Často se konzumuje zvěřina a vnitřnosti.V Rakousku se díky nespočtu horských jezer také často konzumují sladkovodní ryby – štiky, kapři nebo pstruzi. Pokud zavítáte do oblastí alpských horských jezer, určitě ochutnejte alpského sivena (Seibling), který se podává připravený na mnoho různých způsobů. K dalším tradičním specialitám neodmyslitelně patří Tyrolské knedlíky (Tiroler Knädel), Tyrolský Gröstl a Spätzle. Tiroler Knädel jsou knedlíky z uzeného masa, slaniny a vajec. Pod názvem Tiroler Gröstl najdeme směs z orestovaných vařených brambor se slaninou nebo uzeným masem, cibulkou a volským okem, posypanou sýrem a pokrm doplňuje zelný salát. Spätzle jsou těstovinové halušky se sýrem nebo zelím.Sladká tečka na závěr-kdo by neznal klasický jablečný štrúdl, který si své místo našel i v českých kuchyních? Za zkoušku také stojí i tzv. Kaiserschmarren neboli císařský trhanec a samozřejmě legendární Sachrův dort.