Filtr

Charakteristika

částečně rekonstruovaná depandance se nachází ve vzdálenosti cca 200 m od centra letoviska, kam je možné se během pár minut dostat po pěší zóně, podél které se nalézá mnoho obchůdků se suvenýry, restaurace, kavárny, zmrzlinárny apod., v centru se nachází také Konzum (smíšené zboží), drogerie, bankomat, lékárna, směnárny a banka, cca 15 min. chůze od depandance je u přístavu Lidl a kousek od něj obchodní dům Plodine, cca 500 m od depandance je k dispozici turistická ambulance (pohotovost se nachází v Crikvenici a nejbližší nemocnice v Rijece), cca 20 m od ubytování je možné posedět ve výborné pizzerii, která nabízí také chutné saláty a wi-fi připojení, velkou zajímavostí je i nová marina, zbudovaná roku 2016. Doporučili bychom ji především rodinám s dětmi, zejména díky nabídce až 2 dětí zdarma a zvýhodnění dětí na přistýlce až do 18 let. Proto je ubytování vhodné také pro skupiny (např. mateřské školy, soustředění, jazykové kurzy, sportovní pobyty, výuka tance, cvičení, atd.). Ideální pro děti či starší osoby je také vstup do vody, který je pozvolný, navíc je na dně částečně navezen písek.

Ubytování

standardně zařízené pokoje pro 2,3 nebo 4 osoby, čtyřlůžkové pokoje mohou být a) rodinné pokoje, které jsou tvořeny 2 samostatnými místnostmi, 1. pokoj je vybaven dvoulůžkem, v 2. pokoji jsou umístěny 2 přistýlky formou palandy a umyvadlo, mají společné vlastní sociální zařízení a každá místnost má menší balkon, jsou od sebe odděleny prosklenou přepážkou, b) dvoulůžkové pokoje se 2 přistýlkami formou palandy, s vlastním sociálním zařízením a balkonem, dvoulůžkové pokoje mají možnost 1 přistýlky formou pevného lůžka (je možné zde ubytovat i 2. dítě do 6 let bez nároku na lůžko), všechny pokoje mají balkon (kromě 2-3 pokojů z celé kapacity, které mají francouzské okno) a jsou orientovány na mořskou stranu, pokoje ve 3. a 4. patře jsou s bočním nebo částečným výhledem na moře, v roce 2015 proběhla také částečná rekonstrukce, kdy byly např. vyměněny koberce ve všech pokojích a další vybavení.

Stravování

polopenze formou bohatých švédských stolů podávaná přímo v restauraci depandance, k snídani jsou nabízeny teplé i studené nápoje, cereálie, salámy, sýry, párky, jogurty, pečivo, marmelády atd., k večeři je vždy výběr z cca 4 hlavních jídel a čtyř příloh, většinou nechybí rybí speciality, maso, polévky, saláty, zelenina a ovoce, depandance nabízí možnost dokoupení nápojů k večeři za 2,5 Eur/osoba a den (platba na místě), nápoje k večeři je možné zakoupit kdykoli v době pobytu, musí to ale být až do konce pobytu a zároveň je nutné, aby si tuto službu zakoupily všechny osoby na pokoji (děti do 6 let mají nápoje zdarma), v ceně je zahrnuta neomezená konzumace červeného a bílého vína, piva, vody, džusů, příp. ledového čaje

Vybavenost

terasa Vrtić s barem a restaurací, parkování u hotelu zdarma, výtah, venkovní částečně krytá terasa vhodná na cvičení zumby, jógy, tanec, apod. Za poplatek: v hotelu Lišanj kadeřnictví, masáže, tenisové kurty, multifunkční hřiště na beach volejbal, fotbal či basketbal

Pláž

50 m, oddělená pouze nefrekventovanou cestou, přes parčík s terasou Vrtić projdete přímo na cca 2 km dlouhou pobřežní promenádu, po celé délce je několik typů pláží - nejen betonové, ale také oblázkové a částečně i písečné, lehátka a slunečníky je možné zapůjčit za poplatek, dále je zde mnoho stánků s občerstvením, pečivem atd., lze také využít nabídky vodních sportů - vodní skútr, padák, nafukovací kruh, šlapadla, banán, na pláži je k dispozici placená sprcha (žetony zakoupíte ve stánku za drobný poplatek)

Nástup na ubytování

sobota od 14 h.

Cena zahrnuje

ubytování 7 nocí/os., 7× polopenze, pojištění proti úpadku a insolvenci CK

Povinné příplatky

pobytová taxa – děti do 12 let zdarma, děti 12–18 let 140 Kč/os./7 nocí, dospělá osoba 280 Kč/os./7 nocí

Příplatky

autobusová doprava 1850 Kč/os., jednolůžkový pokoj 50 % (na vyžádání v CK), obědy 1 090 Kč/os., pojištění A, B, C.

Slevy

dítě do 6 let na 3. lůžku zdarma, 6-12 let na 3. lůžku 50%, dítě 12-18 let na 3. lůžku 30%, 3. osoba na přistýlce 10%; dítě 2-12 let na pevném lůžku s jedním dospělým v období 1.6.-29.6. a 24.8.-28.9. 30%

Informace o letovisku

Panenská příroda, členité pobřeží se stovkami ostrovů a ostrůvků, omývaných průzračným Jadranským mořem, osobitá atmosféra starých venkovských sídel, široká nabídka ubytování v hotelích i apartmánech dle přání návštěvníků.
V naší nabídce najdete jak pobytové zájezdy do Chorvatska autobusovou dopravou, tak i ubytování v Chorvatsku pro individuální klienty cestující vlastní dopravou.
Vybírejte dovolenou v Chorvatsku pro celou rodinu v těchto oblastech: Dalmácie, Istrie, Kvarner, Makarská riviéra, ostov Pag, ostrov Rab, ostrov Hvar, ostrov Krk, ostrov Šolta.

Rozloha

Chorvatská republika se rozprostírá na jihovýchodě Evropy, přibližně na 56 500 km2, rozloha teritoriálního moře je 31 067 km2. Chorvatsko má se svými více než 1000 ostrovy a ostrůvky třetí nejčlenitějčí pobřeží v Evropě (hned za Norskem a Řeckem). Hlavním městem je Záhřeb.

Obyvatelstvo

V Chorvatsku žije kolem 4,5 milionů obyvatel. Většinu obyvatel představují Chorvaté, kteří jsou doplněni národnostními menšinami. Z těch nejpočetnějších jsou to Srbové, Bosňané, Slovinci, Maďaři, Češi, Italové a Albánci.

Historie

Za první známé obyvatele Chorvatska jsou považovány ilyrské kmeny. Ilyry následovali Řekové, Římané, až se zde usadili slovanští Chorvaté. Ti položili základ dnešnímu chorvatskému obyvatelstvu. V zemi vládla dynastie Trpimírovců a prvním chorvatským králem se stal v 10. století Tomislav. Chorvatsko bylo stále ohrožováno Byzantskou říší, později i Bulhary, jejichž výpady muselo stále odrážet. Další staletí bylo Chorvatsko ohrožováno hlavně Uhry. Ti se dokonce snažili na královský trůn dosazovat své panovníky. Když později vliv Uher pominul, ke slovu se dostala Byzanc a Benátky, které si činily nároky na chorvatská území.

V 15. století se největším nepřítelem Uher a Chorvatska stali Turci, kteří velkou část Chorvatska vyplenili. Po bitvě u Moháče (r. 1526) získali Turci dokonce celou Slavonii. V 16. století se tak stát zmenšil asi na třetinu své původní rozlohy. Až v 17. století byli Turci poraženi v bitvě u Vídně. Pro Chorvatsko to ale neznamenalo nezávislost, nýbrž období tuhého absolutismu, v čele s habsburským králem.

V 19. století sílí myšlenky Chorvatů o nezávislosti na Rakousku – Uhersku. Po revolučních letech byla Chorvatsku uznána autonomie. Chorvati ale stále bojovali za úplnou nezávislost, a to v podstatě až do 1. světové války. Po rozpadu Rakouska – Uherska bylo vytvořeno Království Srbů, Chorvatů a Slovinců. Později se stát přejmenoval na Království Jugoslávie, v jehož rámci si Chorvatsko vybudovalo částečnou nezávislost. Po 2. světové válce je Chorvatsko republikou v rámci Federativní lidové, později Socialistické federativní republiky Jugoslávie. V jejím čele stál Josip Broz Tito. Po jeho smrti se ale ukázalo, že soužití tolika různorodých národů, etnik a náboženství nebude klidné a postupně docházelo ke snahám o samostatnost. V roce 1991 vyhlásilo Chorvatsko a Slovinsko na Jugoslávii nezávislost. Tento čin způsobil válečné konflikty, které trvaly až do roku 1995. Dnes je Chorvatská republika stabilní zemí s rozvíjející se ekonomikou. Chorvatsko usiluje o vstup do EU, který by se mohl uskutečnit v roce 2009.

Přírodní podmínky

Na Jaderském přímoří vládne příjemné středozemní klima s vysokým počtem slunečných dnů. Jsou zde horká a suchá léta, mírné a vlhké zimy. Ve vnitrozemí naopak převládá kontinetální mírné klima. Počasí v Chorvatsku je částečně ovlivněno větry, které se rychle mění. Nejznámějším je bóra (chladný vítr z vnitrozemí), dále jugo (horký vítr vanoucí z Afriky) nebo mistrál (ten většinou přináší krásné počasí).

Měna

Oficiální měnou Chorvatské republiky je kuna. Aktuální kurz se pohybuje kolem necelých 3,5 Kč / 1 HRK.

Turistické zajímavosti

Při vyřknutí slova Chorvatsko se asi každému vybaví nádherné oblázkové nebo skalnaté pláže a plážičky, které lákají každoročně turisty z celé Evropy, Českou republiku nevyjímaje. Pobřeží lemuje více než tisíc ostrůvků, z nichž je spousta neobydlených a mohou se tak pochlubit skoro až panenskou přírodou. Přesto se do Chorvatska nejezdí jen kvůli letní dovolené u moře.

Chorvatsko se může pyšnit několika národními parky (Plitvická jezera, Krka, Kornati), jejichž návštěva opravdu stojí za to. Také návštěva historických chorvatským měst (Záhřeb, Zadar, Split, Rijeka, Dubrovník a další) je jistě pěkným zážitkem. Kamenné stavby z dávných dob dýchají historií. Můžete také narazit na rybářské vesničky, ve kterých máte pocit, že se zastavil čas. Místní Vás jistě rádi pohostí některou z mořských specialit a na zapití Vám nabídnou pálenku Rakiju. Přijeďte do této země a poznejte pohostinnost jejích obyvatel.

Gastronomie

Chorvatská kuchyně je velmi různorodá. Každý region má své vlastní speciality, které byste měli ochutnat. Smažené, pečené, grilované, zapékané – vyhlášené lahůdky mají desítky druhů úprav a použití.

Mezi nejznámější chorvatská jídla patří:
pašticada – dušený pokrm z hovězího masa, dále pak žgvacet – guláš s nezaměnitelnou chutí, který se připravuje ze slepice.
Typická je i sušená šunka (dalmatinski pršut). Syrová šunka, která se suší na vzduchu a pak udí, skutečně nechybí v žádné restauraci a podává se většinou s ovčím sýrem (paški sir) a olivami. Stejně jako u nás i Chorvatsko má svoje regionální speciality.

K nejznámějším polévkám bezesporu patří mineštra – polévka „co dům dá“. Je to silný zeleninový vývar z brambor, fazolí, zeleniny a pořádné porce kukuřice. Do zimní verze (jota) se dává hlávkové zelí. Podobá se italské polévce minestrone. Je to polévka vegetariánská, ale přidá-li se maso, slouží i ostatním. Obligátní přísadu tvoří „pešt“ (v Dalmácii zvaný sječak), což je drobně nasekaná slanina, promíchaná s česnekem a petrželkou.

Ovšem to nejlepší, co si z chorvatské kuchyně můžete dát, jsou rybí speciality. Čerstvé krevety, před hodinou vylovené, nyní lehce opražené na domácím olivovém oleji, k tomu čerstvé víno, jako aperitiv podomácku pálená rakije a čerstvě napečené nadýchané běloučké bagety – možná právě takhle se hoduje v ráji. I když jídel po nichž se olizují i labužníci, je v téhle zemi víc. Dalším zážitkem jsou vyhlášené ústřice z Limského kanálu či ombolo, plátek vepřového masa od kosti, jemně uzený, poté opékaný na žhavém uhlí.

Zkuste zajít do malých rodinných podniků (gostinice nebo konoby), kterých je v Chorvatsku spousta. Právě ty mívají na jídelním lístku skutečné speciality připravené tradičním způsobem, doplněné nabídkou vín od místních vinařů.

Mapa polohy hotelu

TEST RATING
Nastavení cookies

Abychom vám usnadnili procházení stránek a mohli anonymně analyzovat návštěvnost, využíváme soubory cookies, které sdílíme se společností MagicWare. Jejich nastavení upravíte odkazem "Nastavení" a kdykoliv jej můžete změnit v patičce webu. Podrobnější informace najdete v našich Zásadách ochrany osobních údajů a používání souborů cookies. Souhlasíte s používáním cookies?

Funkční cookies

Zprostředkovávají základní funkčnost stránky, web bez nich nemůže fungovat.

Analytické cookies

Počítají návštěvnost webu a sběrem anonymních statistik umožňují provozovateli lépe pochopit své návštěvníky a stránky tak neustále vylepšovat.

Marketingové cookies

Shromažďují osobní údaje o uživateli z marketingového hlediska. Např. shromažďují informace za účelem přizpůsobení nabízené reklamy zájmům zákazníka, propojení se sociální sítí atd.

Personální cookies

Personální cookies nám umožňují upravit obsah webových stránek podle vašich specifických potřeb a preferencí. Odmítnutí používání osobních souborů cookie může vést k zobrazování informací, které jsou pro konkrétního uživatele nepoužitelné.