Proslulá i méně známá zákoutí Dalmácie

od 9 561
destinace
doprava Autokarem
nástupní místa Brno,
strava Bez stravování

Proč vybrat tento produkt

  • kvalita za výbornou cenu

Filtr

Anotace

malebné vesničky, překrásné oblázkové pláže, skvělá gastronomie a jedinečné zážitky

Trasa

MAKARSKÁ RIVIÉRA – SINJ – ZADVARJE – VRANJAČA – DUBROVNÍK – IMOTSKI - GRAB

Svozové trasy

A,B,C,D,E2,F

1. den

Odjezd z Brna ve večerních hodinách.

2. den

Ráno přijedeme na MAKARSKOU RIVIÉRU, kde se ubytujeme a zbytek dne strávíme odpočinkem na pláži. Makarská riviéra se nachází v samém středu Dalmácie, z jedné strany lemována nádhernými plážemi a z druhé strany majestátními vrcholy pohoří Biokovo. Je vyhledávána především pro své jedinečné klima, bohatou kulturní minulost a mediteranskou tradici.

3. den

Volný den k relaxaci u moře.

4. den

Dnes navštívíme městečko IMOTSKI se středověkou pevností na úpatí Modrého a Červeného jezera. Tyto propasti zalité na samém dně vodou oplývají nespočtem mýtů a legend. Modré jezero leží v podlouhlém kráteru, svůj název dostalo podle zbarvení vody v jezeře. K němu se dostaneme po oblázky vysypané cestě, která se spouští do kráteru. Červené jezero je tvořené červenou horninou a odtud plyne název jezera, na rozdíl od Modrého nikdy nevysychá. Dále se vydáme na poutní místo do tzv. Zelené katedrály, kde architekt Ede Segviće propojil přírodu a lidskou představu chrámu v jedno a dal tak svatyni nový rozměr. Vstupní sloupy drží dveře otevřené, klenbu kostela tvoří otevřené nebe, vše je obklopené zelenými větvemi topolu a místo mramorové podlahy roste zelená tráva. V odpoledních hodinách se vrátíme zpět a budeme odpočívat u moře.

5. den

Nezapomenutelným zážitkem dnes pro nás bude návštěva klasického vesnického jarmarku ve ZADVARJE, který se koná každé úterý. Nečekejte však stánky s komerčním zbožím, místní zde prodávají rukodělné předměty, dalmatské delikatesy jako jsou domácí sýry, pršut, slanina, ryby, ovoce a zelenina, víno a potřeby pro domácnost. Zavítáme také do jeskyní VRANJAČA u Dugopole. Jeskynní komplex tvoří dvě síně, rozdělené krápníkovými útvary do devíti menších prostor. Síním dominuje krásný krápníkový vodopád uprostřed, celková zpřístupněná délka jeskyně je 360 m, teplota v ní se pohybuje kolem 15°C. Odpoledne se vrátíme na ubytování a budeme trávit zbytek dne u moře.

6. den

Ve středu si odpočneme, strávíme den koupáním a opalováním na pláži, fakultativně podnikneme horskou túru na pohoří Biokova, rafting po řece Cetině či si uděláme rybí piknik.

7. den

Dopoledne budeme relaxovat u moře, odpoledne se vydáme do malebného městečka DUBROVNÍK (UNESCO), s tajuplným historickým jádrem a přístavem, které leží v jižní Dalmácii. Jeho historické jádro obepínají mohutné hradby s 15 věžemi. Toto výjimečné městské opevnění patří mezi nejcennější památkové komplexy v jihovýchodní Evropě. Zde zůstaneme až do večerních hodin, kdy se nám z hradeb nabídne romantická podívaná na město i širé moře s magickým západem slunce. Na ubytování se vrátíme v nočních hodinách.

8. den

Dnes si uděláme půldenní výlet do malebného města SINJ, které je centrem Cetinské krajiny. Město bylo vystavěno okolo místní pevnosti, kde se odehrál největší boj, ve kterém 700 obránců města zastavilo více než 10 000 Turků. Při prohlídce města navštívíme muzeum Sinjské války, kde uvidíme největší alkarský průvod v životní velikosti s dvaceti postavami: alkarů na koních a dalších účastníků v plné nádheře oděvů, zbraní a dalšího vybavení, celá expozice je doplněna nejmodernější audio-vizuální projekcí. Spatříme také katedrálu Panny Marie Sinjské - významné poutní místo, jeden ze symbolů města pevnost Kamičak. Dále se projdeme romantickým údolím řeky Cetiny, dojdeme až k prameni říčky GRAB. Zavítáme také do místního mlýna, kde uvidíme tradiční zpracování mouky na kamenných kolech, místní mlýny jsou přes 600 let staré a budeme mít možnost zakoupit si místní produkty domů.

9. den

Dnes si naposledy užijeme paprsky dalmáckého slunce, zaplaveme ve vlnách a večer se vydáme na cestu zpět do ČR.

10. den

Příjezd do Brna v ranních hodinách.

Cena zahrnuje

dopravu lux. autobusem, 7× ubytování v apartmánech s příslušenstvím, pobytovou taxu, služby průvodce, pojištění CK.

Cena nezahrnuje

vstupy do navštívených objektů a národních parků – doporučená částka cca 100 €, pobytovou taxu

Příplatky

1lůžkový pokoj – 2.990,- Kč (na vyžádání), polopenze - 2.990,- Kč, pojištění Uniqua

Ubytování

MONO/BILO – ubytování pro 2 osoby, kuchyňský kout, vlastní sociální příslušenství, možnost přistýlky pro 3. osobu TRILO – ubytování pro 4 osoby, dvě samostatné ložnice, společný kuchyňský kout, společné sociální příslušenství

Informace o letovisku

Panenská příroda, členité pobřeží se stovkami ostrovů a ostrůvků, omývaných průzračným Jadranským mořem, osobitá atmosféra starých venkovských sídel, široká nabídka ubytování v hotelích i apartmánech dle přání návštěvníků.
V naší nabídce najdete jak pobytové zájezdy do Chorvatska autobusovou dopravou, tak i ubytování v Chorvatsku pro individuální klienty cestující vlastní dopravou.
Vybírejte dovolenou v Chorvatsku pro celou rodinu v těchto oblastech: Dalmácie, Istrie, Kvarner, Makarská riviéra, ostov Pag, ostrov Rab, ostrov Hvar, ostrov Krk, ostrov Šolta.

Rozloha

Chorvatská republika se rozprostírá na jihovýchodě Evropy, přibližně na 56 500 km2, rozloha teritoriálního moře je 31 067 km2. Chorvatsko má se svými více než 1000 ostrovy a ostrůvky třetí nejčlenitějčí pobřeží v Evropě (hned za Norskem a Řeckem). Hlavním městem je Záhřeb.

Obyvatelstvo

V Chorvatsku žije kolem 4,5 milionů obyvatel. Většinu obyvatel představují Chorvaté, kteří jsou doplněni národnostními menšinami. Z těch nejpočetnějších jsou to Srbové, Bosňané, Slovinci, Maďaři, Češi, Italové a Albánci.

Historie

Za první známé obyvatele Chorvatska jsou považovány ilyrské kmeny. Ilyry následovali Řekové, Římané, až se zde usadili slovanští Chorvaté. Ti položili základ dnešnímu chorvatskému obyvatelstvu. V zemi vládla dynastie Trpimírovců a prvním chorvatským králem se stal v 10. století Tomislav. Chorvatsko bylo stále ohrožováno Byzantskou říší, později i Bulhary, jejichž výpady muselo stále odrážet. Další staletí bylo Chorvatsko ohrožováno hlavně Uhry. Ti se dokonce snažili na královský trůn dosazovat své panovníky. Když později vliv Uher pominul, ke slovu se dostala Byzanc a Benátky, které si činily nároky na chorvatská území.

V 15. století se největším nepřítelem Uher a Chorvatska stali Turci, kteří velkou část Chorvatska vyplenili. Po bitvě u Moháče (r. 1526) získali Turci dokonce celou Slavonii. V 16. století se tak stát zmenšil asi na třetinu své původní rozlohy. Až v 17. století byli Turci poraženi v bitvě u Vídně. Pro Chorvatsko to ale neznamenalo nezávislost, nýbrž období tuhého absolutismu, v čele s habsburským králem.

V 19. století sílí myšlenky Chorvatů o nezávislosti na Rakousku – Uhersku. Po revolučních letech byla Chorvatsku uznána autonomie. Chorvati ale stále bojovali za úplnou nezávislost, a to v podstatě až do 1. světové války. Po rozpadu Rakouska – Uherska bylo vytvořeno Království Srbů, Chorvatů a Slovinců. Později se stát přejmenoval na Království Jugoslávie, v jehož rámci si Chorvatsko vybudovalo částečnou nezávislost. Po 2. světové válce je Chorvatsko republikou v rámci Federativní lidové, později Socialistické federativní republiky Jugoslávie. V jejím čele stál Josip Broz Tito. Po jeho smrti se ale ukázalo, že soužití tolika různorodých národů, etnik a náboženství nebude klidné a postupně docházelo ke snahám o samostatnost. V roce 1991 vyhlásilo Chorvatsko a Slovinsko na Jugoslávii nezávislost. Tento čin způsobil válečné konflikty, které trvaly až do roku 1995. Dnes je Chorvatská republika stabilní zemí s rozvíjející se ekonomikou. Chorvatsko usiluje o vstup do EU, který by se mohl uskutečnit v roce 2009.

Přírodní podmínky

Na Jaderském přímoří vládne příjemné středozemní klima s vysokým počtem slunečných dnů. Jsou zde horká a suchá léta, mírné a vlhké zimy. Ve vnitrozemí naopak převládá kontinetální mírné klima. Počasí v Chorvatsku je částečně ovlivněno větry, které se rychle mění. Nejznámějším je bóra (chladný vítr z vnitrozemí), dále jugo (horký vítr vanoucí z Afriky) nebo mistrál (ten většinou přináší krásné počasí).

Měna

Oficiální měnou Chorvatské republiky je kuna. Aktuální kurz se pohybuje kolem necelých 3,5 Kč / 1 HRK.

Turistické zajímavosti

Při vyřknutí slova Chorvatsko se asi každému vybaví nádherné oblázkové nebo skalnaté pláže a plážičky, které lákají každoročně turisty z celé Evropy, Českou republiku nevyjímaje. Pobřeží lemuje více než tisíc ostrůvků, z nichž je spousta neobydlených a mohou se tak pochlubit skoro až panenskou přírodou. Přesto se do Chorvatska nejezdí jen kvůli letní dovolené u moře.

Chorvatsko se může pyšnit několika národními parky (Plitvická jezera, Krka, Kornati), jejichž návštěva opravdu stojí za to. Také návštěva historických chorvatským měst (Záhřeb, Zadar, Split, Rijeka, Dubrovník a další) je jistě pěkným zážitkem. Kamenné stavby z dávných dob dýchají historií. Můžete také narazit na rybářské vesničky, ve kterých máte pocit, že se zastavil čas. Místní Vás jistě rádi pohostí některou z mořských specialit a na zapití Vám nabídnou pálenku Rakiju. Přijeďte do této země a poznejte pohostinnost jejích obyvatel.

Gastronomie

Chorvatská kuchyně je velmi různorodá. Každý region má své vlastní speciality, které byste měli ochutnat. Smažené, pečené, grilované, zapékané – vyhlášené lahůdky mají desítky druhů úprav a použití.

Mezi nejznámější chorvatská jídla patří:
pašticada – dušený pokrm z hovězího masa, dále pak žgvacet – guláš s nezaměnitelnou chutí, který se připravuje ze slepice.
Typická je i sušená šunka (dalmatinski pršut). Syrová šunka, která se suší na vzduchu a pak udí, skutečně nechybí v žádné restauraci a podává se většinou s ovčím sýrem (paški sir) a olivami. Stejně jako u nás i Chorvatsko má svoje regionální speciality.

K nejznámějším polévkám bezesporu patří mineštra – polévka „co dům dá“. Je to silný zeleninový vývar z brambor, fazolí, zeleniny a pořádné porce kukuřice. Do zimní verze (jota) se dává hlávkové zelí. Podobá se italské polévce minestrone. Je to polévka vegetariánská, ale přidá-li se maso, slouží i ostatním. Obligátní přísadu tvoří „pešt“ (v Dalmácii zvaný sječak), což je drobně nasekaná slanina, promíchaná s česnekem a petrželkou.

Ovšem to nejlepší, co si z chorvatské kuchyně můžete dát, jsou rybí speciality. Čerstvé krevety, před hodinou vylovené, nyní lehce opražené na domácím olivovém oleji, k tomu čerstvé víno, jako aperitiv podomácku pálená rakije a čerstvě napečené nadýchané běloučké bagety – možná právě takhle se hoduje v ráji. I když jídel po nichž se olizují i labužníci, je v téhle zemi víc. Dalším zážitkem jsou vyhlášené ústřice z Limského kanálu či ombolo, plátek vepřového masa od kosti, jemně uzený, poté opékaný na žhavém uhlí.

Zkuste zajít do malých rodinných podniků (gostinice nebo konoby), kterých je v Chorvatsku spousta. Právě ty mívají na jídelním lístku skutečné speciality připravené tradičním způsobem, doplněné nabídkou vín od místních vinařů.

TEST RATING