Alsasko, Švýcarsko a Černý les

od 14 690
destinace
doprava Autokarem
nástupní místa Brno,
strava Snídaně

Proč vybrat tento produkt

  • Cesta TAM bez nočního přejezdu

Filtr

Anotace

exluzivně nejen za vínem do tří zemí

Trasa

FREIBURG - MULHOUSE - BASILEJ - ST. URSANNE - BIEL - COLMAR - EGUISHEIM - PILATUS - LUZERN

1. den

V brzkých ranních hodinách odjedeme z Brna. Odpoledne navštívíme Freiburg, bránu Černého lesa. Projdeme se malebnými starobylými ulicemi, navštívíme Dóm vystavěný ve stylu francouzské gotiky na náměstí Munsterplatz s domy z různých epoch od gotiky po rokoko. Dozvíme se také, k čemu sloužily strouhy, které lemují uličky a sbírají přebytečnou vodu. Večer se ubytujeme v nejjižnějším městě Alsaska, nedaleko hranice se Švýcarskem. Náš hotel 3* se nachází v pěší vzdálenosti historického centra Mulhouse.

2. den

Po snídani pojedeme do švýcarské vinařské oblasti Baselland, kde také navštívíme místní vinařství a ochutnáme švýcarská vína z této oblasti. Po příjezdu do Basileje se vydáme na procházku kouzelným historickým centrem, tzv. „Velkou Basilejí“ ležící na levém břehu Rýna. Na náměstí Marktplatz si prohlédneme radnici s nádvořím postaveným ve stylu burgundské gotiky, uvidíme Rybí trh, budovu univerzity, historické cechovní domy a labyrintem starobylých uliček se propleteme k dominantě Basileje – k Dómu z červeného pískovce, jehož nejstarší část pochází z 9. stol. Do „Malé Basileje“ můžeme přeplout malým trajektem přes Rýn a projít se po nábřežní promenádě. Po návratu do Mulhouse budeme mít možnost navštívit muzeum automobilů, jedno z nejslavnějších na světě s kolekcí Bugatti, Rolls Royce a dalších automobilů od nejstarších po ty zcela moderní, ale můžeme si i vyzkoušet „na vlastní kůži“, jaké to je Formuli 1 řídit. Zbytek dne budeme mít osobní volno k procházkám v historickém centru, kde se také nachází restaurace s vynikající alsaskou kuchyní a místními víny. Nocleh.

3. den

Po snídani vyjedeme do oblasti Jura – oblasti tří jezer v západní části Švýcarska. Malebnou krajinou klikatícími se silničkami přijedeme k pitoresknímu středověkému městečku St. Ursanne (UNESCO), kde si necháme volno na oběd u řeky, která je vyhledávána především rybáři. V nedaleké sýrárně se dozvíme o výrobě místního sýra s netypickým názvem Hlava mnicha a také ho zde ochutnáme. V městečku Biel (UNESCO), metropoli švýcarského hodinářství, se můžeme podívat do muzea hodinek. Jelikož jsme ale v jezerní oblasti tří jezer Bieler, Neuchatel a Murten, spatříme také maličký ostrov sv. Petra, kde žil Jean-Jacques Rousseau. Poté již pojedeme na ochutnávku vín do vinařství ve vesničce Twan nad jezerem Biel. Po ochutnávce pro nás bude připravena večeře s grilovaným masem. Návrat do hotelu v Mulhouse.

4. den

Tento den věnujeme alsaské vinné stezce. S tradiční alsaskou vesničkou se 73 tradičními domy se seznámíme v alsaském ekomuzeu, kde se přeneseme do běžného života v Alsasku na začátku 20. století. Poté pojedeme kolem vinic, slunečných svahů s vinnou révou, budeme projíždět kouzelnými vesničkami s hrázděnými domky a záplavou květin. V Colmaru, v nejzachovalejším městě Alsaska, se projdeme čtvrtí nazývanou „Malé Benátky“. Budeme mít čas vychutnat atmosféru tohoto kouzelného alsaského města, popřípadě se i projet na lodičkách po kanálu. Odpoledne se zastavíme na ochutnávku vín v romantickém městečku Eguisheim obehnaném historickými hradbami. V tomto městečku také povečeříme. Návrat do hotelu.

5. den

Po snídani odjedeme do Kriens, abychom využili „zlatý lístek“ (cca 90 CHF). Nejprve vyjedeme kabinovou lanovkou a poté nově zbudovanou visutou lanovkou Dragon Ride na Dračí horu Pilatus, kde se nám ve výšce 2 100 m rozevřou neuvěřitelné výhledy na Luzernské jezero, švýcarské Alpy až k Černému lesu a pohoří Jura. Po možnosti občerstvení v místní restauraci a krátkých vycházek sjedeme nejpříkřejší ozubnicovou dráhou na světě s nádhernými výhledy na jezero do Alpnachstadt, odkud lodí poplujeme do města Luzern. Prohlédneme si jeho malebné centrum se slavným Kapličkovým mostem, které je na seznamu UNESCO. Budeme mít také volno k procházkám po jezerní promenádě. Večer odjedeme do ČR.

6. den

Příjezd do Brna v brzkých ranních hodinách.

Cena zahrnuje

dopravu autobusem, 4x ubytování ve 2lůžkových pokojích, 4x snídani, 1x večeři, 1x ochutnávka vín v Alsasku, 1x ochutnávka vín v Basellandu, 1x ochutnávka vín s večeří u jezera Biel.

Cena nezahrnuje

Vstupy do navštívených objektů - doporučená částka cca 30 € + 20 CHF.

Příplatky

1lůžkový pokoj - 2 900 Kč, pojištění Uniqa.

Poznámka

Zájezd je pořádán ve spolupráci s partnerskou ck.

Rozloha

Francouzská republika se rozkládá na ploše 551 602 km2 . Navzdory tomu, že je to jedna z nejrozlehlejších zemí Evropy se po Francii velice dobře cestuje díky dobře uspořádané železniční síti. Hlavní město Francie je Paříž, úředním jazykem je francouzština.

Obyvatelstvo

Ve Francii žije přibližně 61 milionů obyvatel. Převážná část jsou samozřejmě Francouzi, přesto se odhaduje, že až 40% obyvatel Francie nejsou původními obyvateli. Tato část obyvatelstva pochízí z některé z imigračních vln, které ve Francii proběhly. Francie je tedy jednou z etnicky nejrůznorodějších zemí Evropy. 

Historie

Vznik Francie jako samostatného státu se datuje roku 843 rozdělením Francké říše, jejíž západní část dala za vznik novodobé Francii. Francii vládli rody jako Kapetovci, Bourboni a další. Důležitým bodem francouzských dějin byla 100-letá válka s Anglií (1337 – 1453), která bojovala o nadvládu nad částí francouzského území. Tato válka měla pro Francii ničivý účinek a nebýt legendární Johanky z Arku, pravděpodobně by Francie v boji podlehla. Tato mladá dívka podle legendy zachránila Francii.




Vliv vládnoucího monarchy posiluje hlavně Ludvík XIV. v 17. století. I přes obrovský kulturní rozkvět upadá Francii do ekonomické zadluženosti a tato krize vede až k Velké francouzské revoluci, která započala roku 1789. Snahu lidu přeměnit konstituční monarchii na republiku po pár letech zhatil Napoleon Bonaparte, který se postupně ujal vlády a započal svou expanzní politiku po celé Evropě. Na počátku 19. století byl Napoleon poražen a po dalších peripetiích se stává Francie opět republikou.



Zlatou éru Francie zastavily světové války, ale i přesto v průběhu 19. a 20. století byla a stále je Francie centrem kultury a umění. V moderních dějinách ve Francii dochází k obrovské modernizaci jak dopravní (TGV), tak architektonické (La Défense) a jiné. Francie je moderní západoevropskou zemí, která se snaží dostát svému věhlasu.

Přírodní podmínky

Francie, rozkládající se na západním okraji Evropy, má proměnlivé a mírné klima. Francie je rozlehlá země, kterou obklopuje Atlantský oceán na severu a Středozemní moře na jihu. Sever Francie má tedy podnebí vlhké a chladnější, na jihu naopak vládne středomořské podněbís mírnými zimami a horkými a suchými léty. Ve vnitrozemí je klasické mírné klima, které je střídáno tepolotními extrémy jak v létě, tak i v zimě.

Měna

V roce 2002 byl francouzský frank nahrazen novou oficiální měnou – Euro. Kurz se pohybuje kolem 26 Kč / 1 €.

Turistické zajímavosti

Francie je ohromně svěží a živá země. Každý si zde přijde na své. Každá část Francie je specifická něčím jiným. Západ Francie je známý pro své vynikající víno, Breťan a Normandie jsou místa opředená historií. Můžeme zde obdivovat nádherné kulturní památky zasazené do krajiny severu Francie, která má velmi zajímavý ráz.



Jih Francie je známý pro své nádherné pláže a letoviska, kde i největší světové hvězdy tráví dovolenou. Ani srdce Francie nijak nezaostává za zbytkem této krásné Země. Nesmíme zapomenout ani na Paříž. Kdo si ještě nedal francouzské víno na širokém pařížském bulváru, jakoby tu nebyl..

Gastronomie

Každá oblast ve Francii má svou typickou kuchyni a své místní speciality. Kde jinde než ve Francii byste měli ochutnat něco z pověstné gastronomie? Ve všech restauracích, bistrech i horských chalupách si můžete dát výtečné pokrmy, které mají svou tradici, historii i zvláštní chuť.

Francouzská kuchyně je velmi pestrá, některé recepty jsou založeny na bohatě používaném koření, jiné vynikají promyšlenou kombinací ingrediencí jemných delikátních chutí, a oplývá množstvím ryb a mořských plodů.
Stejně, jako jsou ve francouzské kuchyni zasoupeny ryby, je i maso – jehněčí, skopové, hovězí i telecí. Zároveň ale maso minimálně ve stejném množství doplňuje zelenina – Francouzi mají v oblibě především dýně, čekankové puky, artyčoky, čerstvý špenát, květák, světově proslulý je francouzský chřest či jemná karotka. Opravdoví gurmáni si při zaslechnutí "francouzské recepty" vybaví možná také křepelky, drozdy, hlemýždí delikatesy či žabí stehýnka.

Francouzi jsou mistry v kombinacích a užití bylinek, do kulinářského slovníku se nesmazatelně vryl termín "bouquet garni" – svazek čerstvě natrhaných kousků různých druhů bylinek svázaný nití, který se po dokončení pokrmu celý vyjme a zanechá po sobě jen krásné aroma.

Francouzské víno je symbolem Francie a proto je v této kuchyni velmi často používáno – ať již jako doplňku a nápoje k jídlu nebo coby jednou z ingrediencí. K dobrému vínu se samozřejmě nejlépe hodí kvalitní francouzský sýr (např. ementál, camembert nebo roquefort) – v kombinaci s čerstvým jemným bílým chlebem pak dožene chuťové smysly na samotný vrchol.

TIP: V Alsasku nezapomeňte ochutnat choucroute (pokrm z kysaného zelí) a kouelgelhopf (bábovka z vánočkového těsta), v Lyonu endouillettes (něco mezi taliánem a jitrnicí), v Burgundsku šneky, burgundské hovězí a likér Cassis, v Pyrenejích cassoulet (pokrm z masa a fazolí), v Lotrinsku quiche lorraine (slaný koláč se slaninou), v Provence bouillabaisu (rybí polévka) nebo tapenade (olivová pomazánka), v Bretani ústřice, v Normandii sýry, v Alpách raclette nebo tartiflette.

TEST RATING