La Rochelle – Bordeaux – Arcachon – Biarritz – La Rhune – San Sebastian – Bayonne – St-Jean-de Luz – St-Jean-Pied-du-Port – Pau-Lourdes- Cirque de Gavarnie – Toulouse - Carcassonne
A, B, C, D, E
Odjezd z Brna cca v 10:00 hod.
V ranních hodinách nás již v LA ROCHELLE přivítá nekonečná vodní pláň Atlantiku. Projedeme se starým přístavem se strážní věží Tour de la Chabne, navštívíme jedno z největších akvárií v Evropě a poté se místní dopravou přepravíme na nedaleký ostrov Ile de Ré, abychom se tu mezi křídovými skalními útesy a písečnými dunami věnovali koupání a relaxaci. Nabízí se také možnost lodního výletu na nedaleký ostrov Ile d’Oléron nebo ke známé pevnosti Boyard. Program zakončíme douškem koňaku v jedné z mnoha okolních palíren. Večer se ubytujeme v hotelu.
Dopoledne strávíme prohlídkou velkolepé vinařské metropole a přístavu na řece Garonne – BORDEAUX. Dobu jejího největšího rozmachu připomínají okázalé paláce, slavné butiky a kavárny nebo katedrála St. André. Je možná ochutnávka znamenitého vína Claret. V deltě řeky Garonne se zastavíme v lázeňském městečku ARCACHON, abychom tu ochutnali mořskou delikatesu – ústřice. Nejvyhledávanější přírodní atrakcí celé oblasti jsou obří písečné duny DUNE DU PILAT. Najdeme je přímo na pobřeží Atlantiku. Pokud nás již omrzí koupání, můžeme se pokusit najít některou ze starých německých pevností, ukrytých mezi horami písku. Před večerním ubytováním se ještě zastavíme na krátkou prohlídku letoviska evropské smetánky BIARRITZ.
Vydáme se na cestu ke španělským hranicím. Zubačkou vyjedeme na horu LA RHUNE, odkud se nám v případě dobré viditelnosti otevře fantastický výhled jak na atlantické pobřeží Francie, tak i na vrcholky Pyrenejí. Po prohlídce španělského letoviska SAN SEBASTIAN se budeme koupat na jeho překrásných písečných plážích, pro které je vyhledáván především movitější španělskou klientelou. Ještě než se večer vrátíme na ubytování, prohlédneme si katedrálu a starou část města BAYONNE.
Odjedeme do oblasti hrdých francouzských Basků. Zastavíme se v rybářské vesničce ST-JEAN-DE-LUZ s nejvýznamnějším baskickým kostelem Énglise St-Jean-Baptiste, který se stal dějištěm okázalé svatby Ludvíka XIV. Dále budeme projíždět typickými vesnicemi AINHOA a SARE s malebnými domy a masivními kamennými kostely. Typickou baskickou kulturu nám také představí starobylé městečko ST-JEAN-PIED-DU-PORT, kde se na okolních pastvinách pase zvláštní plemeno horských koní. Nezapomenutelný pohled na hřebeny Pyrenejí se nám naskytne z "Bonapartovy vyhlídky" v PAU. Největší městskou památkou je však honosný královský zámek Chateau de Pau. Večer se ubytujeme v hotelu.
Po snídani zamíříme do zázračných LOURD, abychom tu vnímali nepopsatelnou atmosféru tohoto mystického poutního místa. Procházka v CIRQUE DE GAVARNIE nám zprostředkuje zážitek zcela jiný. V tomto národním parku, který je obklopen 11 třítisícovými vrcholy, se s hukotem řítí do hloubky nejdelší evropský vodopád. Pokud nám nebude přát počasí, zavítáme do místní jeskyně, projedeme se loďkou i vláčkem. Den zakončíme v růžovém městě TOULOUSE, kde se ubytujeme v hotelu.
Na okraji města TOULOUSE budeme mít možnost navštívit zcela unikátní muzeum kosmonautiky a vesmíru. (Zájem o prohlídku muzea je třeba uvést při sepsání přihlášky. Muzeum je nutno rezervovat předem. Platba na místě.) Odpoledne navštívíme městské tržiště, seznámíme se se strhujícími církevními stavbami, např. největší románskou bazilikou de St. Sernin, uvidíme honosnou budovu radnice a nábřeží řeky Garonne s mostem Pont Neuf. Cestou domů se ještě krátce zastavíme v osvětleném opevněném městě Katarů – CARCASSONNE.
Příjezd do Brna cca v 18 h.
dopravu lux. autobusem, 5× ubytování v hotelích ve dvou až třílůžkových pokojích s příslušenstvím, 5× snídani, služby průvodce, pojištění CK.
pojištění storna a LV, lodní plavby a vstupy do navštívených objektů – doporučená částka cca 90 €.
1/1 - 3 500 Kč, 5x večeře - 2 990 Kč, pojištění A, B, C.
Francouzská republika se rozkládá na ploše 551 602 km2 . Navzdory tomu, že je to jedna z nejrozlehlejších zemí Evropy se po Francii velice dobře cestuje díky dobře uspořádané železniční síti. Hlavní město Francie je Paříž, úředním jazykem je francouzština.
Ve Francii žije přibližně 61 milionů obyvatel. Převážná část jsou samozřejmě Francouzi, přesto se odhaduje, že až 40% obyvatel Francie nejsou původními obyvateli. Tato část obyvatelstva pochízí z některé z imigračních vln, které ve Francii proběhly. Francie je tedy jednou z etnicky nejrůznorodějších zemí Evropy.
Vznik Francie jako samostatného státu se datuje roku 843 rozdělením Francké říše, jejíž západní část dala za vznik novodobé Francii. Francii vládli rody jako Kapetovci, Bourboni a další. Důležitým bodem francouzských dějin byla 100-letá válka s Anglií (1337 – 1453), která bojovala o nadvládu nad částí francouzského území. Tato válka měla pro Francii ničivý účinek a nebýt legendární Johanky z Arku, pravděpodobně by Francie v boji podlehla. Tato mladá dívka podle legendy zachránila Francii.
Vliv vládnoucího monarchy posiluje hlavně Ludvík XIV. v 17. století. I přes obrovský kulturní rozkvět upadá Francii do ekonomické zadluženosti a tato krize vede až k Velké francouzské revoluci, která započala roku 1789. Snahu lidu přeměnit konstituční monarchii na republiku po pár letech zhatil Napoleon Bonaparte, který se postupně ujal vlády a započal svou expanzní politiku po celé Evropě. Na počátku 19. století byl Napoleon poražen a po dalších peripetiích se stává Francie opět republikou.
Zlatou éru Francie zastavily světové války, ale i přesto v průběhu 19. a 20. století byla a stále je Francie centrem kultury a umění. V moderních dějinách ve Francii dochází k obrovské modernizaci jak dopravní (TGV), tak architektonické (La Défense) a jiné. Francie je moderní západoevropskou zemí, která se snaží dostát svému věhlasu.
Francie, rozkládající se na západním okraji Evropy, má proměnlivé a mírné klima. Francie je rozlehlá země, kterou obklopuje Atlantský oceán na severu a Středozemní moře na jihu. Sever Francie má tedy podnebí vlhké a chladnější, na jihu naopak vládne středomořské podněbís mírnými zimami a horkými a suchými léty. Ve vnitrozemí je klasické mírné klima, které je střídáno tepolotními extrémy jak v létě, tak i v zimě.
V roce 2002 byl francouzský frank nahrazen novou oficiální měnou – Euro. Kurz se pohybuje kolem 26 Kč / 1 €.
Francie je ohromně svěží a živá země. Každý si zde přijde na své. Každá část Francie je specifická něčím jiným. Západ Francie je známý pro své vynikající víno, Breťan a Normandie jsou místa opředená historií. Můžeme zde obdivovat nádherné kulturní památky zasazené do krajiny severu Francie, která má velmi zajímavý ráz.
Jih Francie je známý pro své nádherné pláže a letoviska, kde i největší světové hvězdy tráví dovolenou. Ani srdce Francie nijak nezaostává za zbytkem této krásné Země. Nesmíme zapomenout ani na Paříž. Kdo si ještě nedal francouzské víno na širokém pařížském bulváru, jakoby tu nebyl..
Každá oblast ve Francii má svou typickou kuchyni a své místní speciality. Kde jinde než ve Francii byste měli ochutnat něco z pověstné gastronomie? Ve všech restauracích, bistrech i horských chalupách si můžete dát výtečné pokrmy, které mají svou tradici, historii i zvláštní chuť. Francouzská kuchyně je velmi pestrá, některé recepty jsou založeny na bohatě používaném koření, jiné vynikají promyšlenou kombinací ingrediencí jemných delikátních chutí, a oplývá množstvím ryb a mořských plodů.Stejně, jako jsou ve francouzské kuchyni zasoupeny ryby, je i maso – jehněčí, skopové, hovězí i telecí. Zároveň ale maso minimálně ve stejném množství doplňuje zelenina – Francouzi mají v oblibě především dýně, čekankové puky, artyčoky, čerstvý špenát, květák, světově proslulý je francouzský chřest či jemná karotka. Opravdoví gurmáni si při zaslechnutí "francouzské recepty" vybaví možná také křepelky, drozdy, hlemýždí delikatesy či žabí stehýnka. Francouzi jsou mistry v kombinacích a užití bylinek, do kulinářského slovníku se nesmazatelně vryl termín "bouquet garni" – svazek čerstvě natrhaných kousků různých druhů bylinek svázaný nití, který se po dokončení pokrmu celý vyjme a zanechá po sobě jen krásné aroma. Francouzské víno je symbolem Francie a proto je v této kuchyni velmi často používáno – ať již jako doplňku a nápoje k jídlu nebo coby jednou z ingrediencí. K dobrému vínu se samozřejmě nejlépe hodí kvalitní francouzský sýr (např. ementál, camembert nebo roquefort) – v kombinaci s čerstvým jemným bílým chlebem pak dožene chuťové smysly na samotný vrchol. TIP: V Alsasku nezapomeňte ochutnat choucroute (pokrm z kysaného zelí) a kouelgelhopf (bábovka z vánočkového těsta), v Lyonu endouillettes (něco mezi taliánem a jitrnicí), v Burgundsku šneky, burgundské hovězí a likér Cassis, v Pyrenejích cassoulet (pokrm z masa a fazolí), v Lotrinsku quiche lorraine (slaný koláč se slaninou), v Provence bouillabaisu (rybí polévka) nebo tapenade (olivová pomazánka), v Bretani ústřice, v Normandii sýry, v Alpách raclette nebo tartiflette.