Pouť Alsaskem - za vínem a na festival chryzantém

od 10 550
destinace
doprava Autokarem
nástupní místa Brno,
strava Snídaně

Filtr

Trasa

ŠTRASBURK - MONT SAINTE-ODILE - THANN - EGUISHEIM - COLMAR - KAYSERSBERG - RIQUEWIHR - HAUT-KOENIGSBOURG - LAHR

Svozové trasy

A, B, D, E

1. den

Odjezd z Brna v odpoledních hodinách, tranzit do Francie.

2. den

Po příjezdu prohlídka ŠTRASBURKU – křižovatky Evropy, město na Rýnu, šesté největší ve Francii. Procházka historickým centrem UNESCO – katedrála Notre Dame, do roku 1847 nejvyšší budova světa (142 metrů). Působil zde český skladatel František Xaver Richter, rodák z Holešova. Rohanský palác, socha Guttenberga, kostel sv. Tomáše, kde hrával na varhany nositel Nobelovy ceny Míru Albert Schweitzer. Čtvrť Petite France plná hrázděných domů, kanálů, mlýnů (UNESCO), krytý most Ponts Couverts. Možnost plavby lodí okolo hlavního ostrova Grande-Île, na němž je centrum města s odbočkou k Evropskému Parlamentu, Evropskému soudu pro lidská práva a k Radě Evropy. Poté odjezd na poutní místo a klášter MONT SAINTE-ODILE. Vyjedeme do výšky 764 metrů do místa posledního odpočinku svaté Otýlie, patronky Alsaska. Klášter má pozoruhodné výhledy na pohoří Vogézy a kamenné opevnění „Pohanskou zeď“.

3. den

Po snídani odjezd k Jižní bráně Alsaské vinné stezky městečko THANN. Významný gotický kostel svatého Theobalta se 78 m vysokou věží, procházka vinicemi kolem kaple svatého Urbana k hradu Engelbourg s obrovským kamenným prstencem – okem čarodějnice. Přejezd do EGUISHEIM, rodiště papeže Lva IX – nejkrásnější vesnice Francie. Středověké dlážděné uličky do kruhu, vinařství, ochutnávka a nákup vín. Vesnice sloužila jako předloha vesnice krásky Belle v Disneyho pohádce Kráska a zvíře. COLMAR – rodiště autora sochy Svobody v New Yorku, Bartholdiho, prohlídka centra města, čtvrť Malé Benátky, Petite Venise. Plavba loďkou po úzké řece doslova na dosah domů.

4. den

Po snídani odjezd do městečka KAYSERSBERG „po stopách českého krále Karla IV“, kde založil alianci 10 měst Decápole, která vydržela od roku 1354 až do roku 1679. Je rovněž rodištěm nositele Nobelovy ceny míru Alberta Schweitzera. Ikonické vinařské městečko RIQUEWIHR, hradby ze 13. století, právě odtud pochází odrůda vína rýnský ryzlink, opevněná věž Dolder. Obchůdky s víny, sýry, typickými alsaskými sušenkami, perníky. Hrad HAUT-KOENIGSBOURG je tajemný středověký hrad, který byl zcela vypleněn během 30. leté války, avšak německý císař Vilém II. jej ve velkém stylu obnovil. Patří k nejkrásnějším hradům celé Francie. Fascinoval filmové producenty, inspiroval designéry hradních interiérů pro sérii Pána Prstenů.

5. den

Po snídani odjezd do městečka LAHR na německé straně Rýna na festival chryzantém. V podzimní sezóně se zahalí do unikátní výzdoby desetitisíců pestrobarevných květů. Podívaná v podobě fascinujících květinových záhonů, uměleckých vazeb a bujných dekorací domů s neobvyklými kaskádovými chryzantémami. Odpoledne odjezd zpět do ČR.

6. den

Příjezd do Brna v ranních hodinách.

Cena zahrnuje

dopravu luxusním autobusem, 3× ubytování v hotelích ve dvoulůžkových pokojích, 3× snídani, služby průvodce, pojištění CK

Cena nezahrnuje

pobytové taxy, vstupy do navštívených objektů cca 100 €.

Příplatky

jednolůžkový pokoj (2 990 Kč), cestovní pojištění Uniqa.

Rozloha

Francouzská republika se rozkládá na ploše 551 602 km2 . Navzdory tomu, že je to jedna z nejrozlehlejších zemí Evropy se po Francii velice dobře cestuje díky dobře uspořádané železniční síti. Hlavní město Francie je Paříž, úředním jazykem je francouzština.

Obyvatelstvo

Ve Francii žije přibližně 61 milionů obyvatel. Převážná část jsou samozřejmě Francouzi, přesto se odhaduje, že až 40% obyvatel Francie nejsou původními obyvateli. Tato část obyvatelstva pochízí z některé z imigračních vln, které ve Francii proběhly. Francie je tedy jednou z etnicky nejrůznorodějších zemí Evropy. 

Historie

Vznik Francie jako samostatného státu se datuje roku 843 rozdělením Francké říše, jejíž západní část dala za vznik novodobé Francii. Francii vládli rody jako Kapetovci, Bourboni a další. Důležitým bodem francouzských dějin byla 100-letá válka s Anglií (1337 – 1453), která bojovala o nadvládu nad částí francouzského území. Tato válka měla pro Francii ničivý účinek a nebýt legendární Johanky z Arku, pravděpodobně by Francie v boji podlehla. Tato mladá dívka podle legendy zachránila Francii.




Vliv vládnoucího monarchy posiluje hlavně Ludvík XIV. v 17. století. I přes obrovský kulturní rozkvět upadá Francii do ekonomické zadluženosti a tato krize vede až k Velké francouzské revoluci, která započala roku 1789. Snahu lidu přeměnit konstituční monarchii na republiku po pár letech zhatil Napoleon Bonaparte, který se postupně ujal vlády a započal svou expanzní politiku po celé Evropě. Na počátku 19. století byl Napoleon poražen a po dalších peripetiích se stává Francie opět republikou.



Zlatou éru Francie zastavily světové války, ale i přesto v průběhu 19. a 20. století byla a stále je Francie centrem kultury a umění. V moderních dějinách ve Francii dochází k obrovské modernizaci jak dopravní (TGV), tak architektonické (La Défense) a jiné. Francie je moderní západoevropskou zemí, která se snaží dostát svému věhlasu.

Přírodní podmínky

Francie, rozkládající se na západním okraji Evropy, má proměnlivé a mírné klima. Francie je rozlehlá země, kterou obklopuje Atlantský oceán na severu a Středozemní moře na jihu. Sever Francie má tedy podnebí vlhké a chladnější, na jihu naopak vládne středomořské podněbís mírnými zimami a horkými a suchými léty. Ve vnitrozemí je klasické mírné klima, které je střídáno tepolotními extrémy jak v létě, tak i v zimě.

Měna

V roce 2002 byl francouzský frank nahrazen novou oficiální měnou – Euro. Kurz se pohybuje kolem 26 Kč / 1 €.

Turistické zajímavosti

Francie je ohromně svěží a živá země. Každý si zde přijde na své. Každá část Francie je specifická něčím jiným. Západ Francie je známý pro své vynikající víno, Breťan a Normandie jsou místa opředená historií. Můžeme zde obdivovat nádherné kulturní památky zasazené do krajiny severu Francie, která má velmi zajímavý ráz.



Jih Francie je známý pro své nádherné pláže a letoviska, kde i největší světové hvězdy tráví dovolenou. Ani srdce Francie nijak nezaostává za zbytkem této krásné Země. Nesmíme zapomenout ani na Paříž. Kdo si ještě nedal francouzské víno na širokém pařížském bulváru, jakoby tu nebyl..

Gastronomie

Každá oblast ve Francii má svou typickou kuchyni a své místní speciality. Kde jinde než ve Francii byste měli ochutnat něco z pověstné gastronomie? Ve všech restauracích, bistrech i horských chalupách si můžete dát výtečné pokrmy, které mají svou tradici, historii i zvláštní chuť.

Francouzská kuchyně je velmi pestrá, některé recepty jsou založeny na bohatě používaném koření, jiné vynikají promyšlenou kombinací ingrediencí jemných delikátních chutí, a oplývá množstvím ryb a mořských plodů.
Stejně, jako jsou ve francouzské kuchyni zasoupeny ryby, je i maso – jehněčí, skopové, hovězí i telecí. Zároveň ale maso minimálně ve stejném množství doplňuje zelenina – Francouzi mají v oblibě především dýně, čekankové puky, artyčoky, čerstvý špenát, květák, světově proslulý je francouzský chřest či jemná karotka. Opravdoví gurmáni si při zaslechnutí "francouzské recepty" vybaví možná také křepelky, drozdy, hlemýždí delikatesy či žabí stehýnka.

Francouzi jsou mistry v kombinacích a užití bylinek, do kulinářského slovníku se nesmazatelně vryl termín "bouquet garni" – svazek čerstvě natrhaných kousků různých druhů bylinek svázaný nití, který se po dokončení pokrmu celý vyjme a zanechá po sobě jen krásné aroma.

Francouzské víno je symbolem Francie a proto je v této kuchyni velmi často používáno – ať již jako doplňku a nápoje k jídlu nebo coby jednou z ingrediencí. K dobrému vínu se samozřejmě nejlépe hodí kvalitní francouzský sýr (např. ementál, camembert nebo roquefort) – v kombinaci s čerstvým jemným bílým chlebem pak dožene chuťové smysly na samotný vrchol.

TIP: V Alsasku nezapomeňte ochutnat choucroute (pokrm z kysaného zelí) a kouelgelhopf (bábovka z vánočkového těsta), v Lyonu endouillettes (něco mezi taliánem a jitrnicí), v Burgundsku šneky, burgundské hovězí a likér Cassis, v Pyrenejích cassoulet (pokrm z masa a fazolí), v Lotrinsku quiche lorraine (slaný koláč se slaninou), v Provence bouillabaisu (rybí polévka) nebo tapenade (olivová pomazánka), v Bretani ústřice, v Normandii sýry, v Alpách raclette nebo tartiflette.

TEST RATING