Katarské hrady, Andorra a francouzské Pyreneje

od 13 490
destinace
doprava Autokarem
nástupní místa Brno,
strava Snídaně
Novinka

Proč vybrat tento produkt

  • možnost doobsazení - muž

Filtr

Trasa

NIMES - MONTPELLIER - QUÉRIBUS - PEYREPERTUSE - PERPIGNAN - CERDAGNE - ANDORRA LA VELLA - MERITXELL - NARBONNE - BÉZIERS - AGDE

Svozové trasy

A, B, D, E

1. den

Odjezd z Brna v odpoledních hodinách.

2. den

V ranních hodinách navštívíme NIMES, francouzské město plné historie a kultury, které je jedním z nejvýznamnějších archeologických nalezišť v Evropě. Spatříme slavný amfiteátr, který je nejzachovalejším římským amfiteátrem ve Francii a považuje se za jeden ze symbolů města. Tato monumentální stavba nabízí fascinující pohled do minulosti, kdy sloužila jako aréna pro gladiátorské zápasy a divadelní představení. Dnes slouží jako místo pro koncerty, festivaly a další kulturní akce. Zbytek dne strávíme v MONTPELLIER – slavném univerzitním městě, místě, kde slunce nikdy nezapadá, a které se pyšní bohatou historií (více jak 1000 let). Učarují nám středověké uličky, měšťanské domy ze 16. století, nejstarší dosud fungující lékařská univerzita západního světa (založená v roce 1220), katedrála sv. Petra a akvadukt Chateau d´eau. Ve večerních hodinách se ubytujeme.

3. den

Po snídani podnikneme výlet na hrady QUÉRIBUS a PEYREPERTUSE, které v minulosti představovaly především odpor katarského hnutí proti křižákům. Časem však byly pobořeny a dnes tak na skalních ostrozích ční jejich zříceniny. Hrad Peyrepertuse představuje místo s neuvěřitelně bohatou historií, nedávné vykopávky ukázaly, že první aktivity se datují na začátek 1. století před naším letopočtem. Hrad Quéribus stojí ve výšce 728 m, na skalnaté plošině a z dálky vypadá hrad jako orlí hnízdo posazené na hřebeni. Odpoledne nás čeká prohlídka hlavního města celého departementu PERPIGNAN, města, pro které je typická směs domů s červenými střechami, náměstíčka a hlavně středomořské slunce. Ve večerních hodinách odjedeme na ubytování.

4. den

Po snídani podnikneme fascinující jízdu vlakem po jedné z nejkrásnějších tratí Evropy vlakem Le Petit Train Jaune, který si to šine po úzkokolejné trati roklemi a přes vysoké viadukty z města Villefranche-de-Conflent nahoru až do CERDAGNE - historické oblasti Pyrenejí na hranici Francie a Španělska. Budeme se kochat nesčetnými úžasnými výhledy. Poté přejedeme do Andorry, do hlavního města ANDORRA LA VELLA. Čeká nás prohlídka historického středu města, spatříme úzké uličky s nízkými kamennými domy, středověké kostely Sant Esteve a Sant Andreu, sídlo parlamentu z 16. století a budeme mít možnost výhodných nákupů. Při zpáteční cestě se zastavíme v poutním městečku MERITXELL u baziliky patronky Andorry, zázračné Madony z Meritxellu, kde vedle ruin původního chrámu stojí nadčasová stavba od světoznámého architekta Ricarda Bofilla. Krátce se zastavíme v městečku CANILLO, jednom z nejhezčích v Andoře. Město je známé především díky obrovské budově nazvané Palác sportu – Palau de gel d´Andorra. Tu znají zvláště milovníci letních i zimních sportů. Ve večerních hodinách přijedeme na ubytování.

5. den

Po snídani zavítáme do elegantního města NARBONNE, půvabného střediska největší římské provincie v Galii a vinařského centra oblasti. Prohlédneme si historické centrum města, gotickou katedrálu sv. Justa ze 13. století, Arcibiskupský palác, pozůstatky římské cesty Via Domitia, podzemní bludiště žlabů na obilí a sýpek a nemine nás degustace místního vína. Poté přejedeme místním vlakem do BÉZIERS, dříve centra katarů, dnes města známého býčími zápasy, ragby a vínem. Impozantní místní katedrála ze 14. stol. se vypíná na kopci a pyšní se krásnou sochařskou výzdobou, barevnými okny a freskami. V době válek s katary bylo Béziers prvním dobytým městem a obyvatelstvo bylo krutě zmasakrováno bez ohledu na vyznání. Při procházce městem zhlédneme nejen již zmiňovanou katedrálu, ale i lapidárium, radnici, zdymadla a mnohé další. Odpoledne budeme pokračovat místní dopravou k městečku AGDE, kde se 14 km písčitých pláží střídá se skalisky a malými ostrůvky. Podvečer před odjezdem věnujeme relaxaci na místních plážích. Ve večerních hodinách odejdeme do ČR.

6. den

Příjezd do Brna v dopoledních hodinách.

Cena zahrnuje

dopravu luxusním autobusem, 3× ubytování v hotelích ve dvoulůžkových pokojích, 3× snídani, služby průvodce, pojištění CK.

Cena nezahrnuje

pobytové taxy, vstupy do navštívených objektů - doporučená částka cca 120 €.

Příplatky

jednolůžkový pokoj (3 490 Kč), cestovní pojištění Uniqa.

Rozloha

Francouzská republika se rozkládá na ploše 551 602 km2 . Navzdory tomu, že je to jedna z nejrozlehlejších zemí Evropy se po Francii velice dobře cestuje díky dobře uspořádané železniční síti. Hlavní město Francie je Paříž, úředním jazykem je francouzština.

Obyvatelstvo

Ve Francii žije přibližně 61 milionů obyvatel. Převážná část jsou samozřejmě Francouzi, přesto se odhaduje, že až 40% obyvatel Francie nejsou původními obyvateli. Tato část obyvatelstva pochízí z některé z imigračních vln, které ve Francii proběhly. Francie je tedy jednou z etnicky nejrůznorodějších zemí Evropy. 

Historie

Vznik Francie jako samostatného státu se datuje roku 843 rozdělením Francké říše, jejíž západní část dala za vznik novodobé Francii. Francii vládli rody jako Kapetovci, Bourboni a další. Důležitým bodem francouzských dějin byla 100-letá válka s Anglií (1337 – 1453), která bojovala o nadvládu nad částí francouzského území. Tato válka měla pro Francii ničivý účinek a nebýt legendární Johanky z Arku, pravděpodobně by Francie v boji podlehla. Tato mladá dívka podle legendy zachránila Francii.




Vliv vládnoucího monarchy posiluje hlavně Ludvík XIV. v 17. století. I přes obrovský kulturní rozkvět upadá Francii do ekonomické zadluženosti a tato krize vede až k Velké francouzské revoluci, která započala roku 1789. Snahu lidu přeměnit konstituční monarchii na republiku po pár letech zhatil Napoleon Bonaparte, který se postupně ujal vlády a započal svou expanzní politiku po celé Evropě. Na počátku 19. století byl Napoleon poražen a po dalších peripetiích se stává Francie opět republikou.



Zlatou éru Francie zastavily světové války, ale i přesto v průběhu 19. a 20. století byla a stále je Francie centrem kultury a umění. V moderních dějinách ve Francii dochází k obrovské modernizaci jak dopravní (TGV), tak architektonické (La Défense) a jiné. Francie je moderní západoevropskou zemí, která se snaží dostát svému věhlasu.

Přírodní podmínky

Francie, rozkládající se na západním okraji Evropy, má proměnlivé a mírné klima. Francie je rozlehlá země, kterou obklopuje Atlantský oceán na severu a Středozemní moře na jihu. Sever Francie má tedy podnebí vlhké a chladnější, na jihu naopak vládne středomořské podněbís mírnými zimami a horkými a suchými léty. Ve vnitrozemí je klasické mírné klima, které je střídáno tepolotními extrémy jak v létě, tak i v zimě.

Měna

V roce 2002 byl francouzský frank nahrazen novou oficiální měnou – Euro. Kurz se pohybuje kolem 26 Kč / 1 €.

Turistické zajímavosti

Francie je ohromně svěží a živá země. Každý si zde přijde na své. Každá část Francie je specifická něčím jiným. Západ Francie je známý pro své vynikající víno, Breťan a Normandie jsou místa opředená historií. Můžeme zde obdivovat nádherné kulturní památky zasazené do krajiny severu Francie, která má velmi zajímavý ráz.



Jih Francie je známý pro své nádherné pláže a letoviska, kde i největší světové hvězdy tráví dovolenou. Ani srdce Francie nijak nezaostává za zbytkem této krásné Země. Nesmíme zapomenout ani na Paříž. Kdo si ještě nedal francouzské víno na širokém pařížském bulváru, jakoby tu nebyl..

Gastronomie

Každá oblast ve Francii má svou typickou kuchyni a své místní speciality. Kde jinde než ve Francii byste měli ochutnat něco z pověstné gastronomie? Ve všech restauracích, bistrech i horských chalupách si můžete dát výtečné pokrmy, které mají svou tradici, historii i zvláštní chuť.

Francouzská kuchyně je velmi pestrá, některé recepty jsou založeny na bohatě používaném koření, jiné vynikají promyšlenou kombinací ingrediencí jemných delikátních chutí, a oplývá množstvím ryb a mořských plodů.
Stejně, jako jsou ve francouzské kuchyni zasoupeny ryby, je i maso – jehněčí, skopové, hovězí i telecí. Zároveň ale maso minimálně ve stejném množství doplňuje zelenina – Francouzi mají v oblibě především dýně, čekankové puky, artyčoky, čerstvý špenát, květák, světově proslulý je francouzský chřest či jemná karotka. Opravdoví gurmáni si při zaslechnutí "francouzské recepty" vybaví možná také křepelky, drozdy, hlemýždí delikatesy či žabí stehýnka.

Francouzi jsou mistry v kombinacích a užití bylinek, do kulinářského slovníku se nesmazatelně vryl termín "bouquet garni" – svazek čerstvě natrhaných kousků různých druhů bylinek svázaný nití, který se po dokončení pokrmu celý vyjme a zanechá po sobě jen krásné aroma.

Francouzské víno je symbolem Francie a proto je v této kuchyni velmi často používáno – ať již jako doplňku a nápoje k jídlu nebo coby jednou z ingrediencí. K dobrému vínu se samozřejmě nejlépe hodí kvalitní francouzský sýr (např. ementál, camembert nebo roquefort) – v kombinaci s čerstvým jemným bílým chlebem pak dožene chuťové smysly na samotný vrchol.

TIP: V Alsasku nezapomeňte ochutnat choucroute (pokrm z kysaného zelí) a kouelgelhopf (bábovka z vánočkového těsta), v Lyonu endouillettes (něco mezi taliánem a jitrnicí), v Burgundsku šneky, burgundské hovězí a likér Cassis, v Pyrenejích cassoulet (pokrm z masa a fazolí), v Lotrinsku quiche lorraine (slaný koláč se slaninou), v Provence bouillabaisu (rybí polévka) nebo tapenade (olivová pomazánka), v Bretani ústřice, v Normandii sýry, v Alpách raclette nebo tartiflette.

TEST RATING