Filtr

Anotace

sluncem zalitá krajina s platany a cypřiši, provoněná rozmarýnem, tymiánem a modrající se levandulí

Trasa

VERDONSKÝ KAŇON – GRASSE - SAINT TROPEZ - PORT GRIMAUD - DIGNE-LES-BANES - CANNES

Svozové trasy

A, B, C, D, E2, F

1. den

Odjezd z Brna v odpoledních hodinách. Přejezd Rakouskem do Francie.

2. den

Celý dnešní den budeme poznávat krásy Azurového pobřeží v proslulém městečku ST. TROPEZ, které proslavil král francouzských komiků Louis de Funés v sérii svých úspěšných komedií. Skutečné St. Tropez však představuje především přístav luxusních jachet plavících se pod nejrůznějšími světovými vlajkami a luxusní vily na soukromých pozemcích. Společně navštívíme proslulou četnickou stanici, provensálský trh, vystoupíme k Citadele s úchvatnými výhledy na pastelové městečko a zajímavou expozicí o dějinách původní rybářské vesnice, spatříme kostel Nanebevzetí Panny Marie Krátce a mnoho dalšího. Opdoledne budeme mít možnost projížďky lodí do nedalekého PORT GRIMAUD, města kterému se přezdívá „Francouzské Benátky“. Port-Grimaud je svět sám pro sebe. Uzavřený závorou a s několika mohutnými vstupními branami, nabízí svět, kterému vévodí vodní hladina a luxusní jachty. Město bylo vybudováno na uměle nasypaných molech a nabízí se zde možnost projížďky na vlastnoručně řízených lodičkách a v neposlední řadě také koupání v kouzelné zátoce s písčitými plážemi. Večer se odjedeme na ubytování.

3. den

Po snídani se vydáme do nejpůvabnějšího francouzského kaňonu - DU VERDON. Oficiální název největšího kaňonu Evropy je Grand Canyon Du Verdon. Překrásnou scenérii s výhledem nabízí toto romantické a tak trochu tajemné místo. Při pohledu do hloubky 700 m se až tají dech. Svislé vápencové stěny jsou od sebe vzdálené v nejužším místě jen šest metrů. Kaňon vede až k přehradnímu jezeru Lac de Ste-Croix a bývá označován jako menší bratr amerického Grand Canyonu. Odpoledne odjedeme do města DIGNE-LES-BANES na tradiční levandulové slavnosti. Spatříme průvod alegorických vozů, hudební a kulturní vystoupení, stánky s výrobky z levandule, medu a dalších provensálských darů, ukázky parní destilace v destilačních přístrojích nezbytné k získávání esenciálních olejů potřebných k výrobě parfémů, kosmetiky, léčiv a mnoho dalšího. Ve večerních hodinách přijedeme na ubytování.

4. den

Po snídani se zastavíme v půvabném GRASSE, kde navštívíme muzeum parfémů a budeme mít možnost výhodných nákupů. Grasse je hlavním městem světové kosmetiky. Již v 18. století bylo Grasse světovým centrem kosmetiky a tím zůstalo dodnes. S použitím dovážených květin, jako je například pačuli, stejně jako z obrovského množství místně pěstovaných květů, se zde vyrábí esence, které jsou pak prodávány do nejprestižnějších módních salonů. Zbytek dnes strávíme v CANNES - městě filmových hvězd a festivalů. Najdeme zde otisky dlaní známých herců na dlažbě kolem Festivalového paláce i proslulé schody s červeným kobercem, na kterých stála nejedna slavná celebrita filmového plátna. Procházka po ozářené promenádě Croisette a podél luxusních hotelů nás okouzlí svou jedinečnou atmosférou. Budeme se moci zde i vykoupat. V nočních hodinách se vydáme na cestu zpět do ČR.

5. den

Příjezd do Brna v odpoledních hodinách.

Cena zahrnuje

dopravu lux. autobusem, 2× ubytování v hotelu ve 2lůžkových pokojích s příslušenstvím, 2× snídani, služby průvodce, pojištění CK.

Cena nezahrnuje

lodní plavbu a vstupy do navštívených objektů – doporučená částka cca 60 €, pobytové taxy.

Příplatky

1lůžkový pokoj - 1 490 Kč, cestovní pojištění Uniqa.

Rozloha

Francouzská republika se rozkládá na ploše 551 602 km2 . Navzdory tomu, že je to jedna z nejrozlehlejších zemí Evropy se po Francii velice dobře cestuje díky dobře uspořádané železniční síti. Hlavní město Francie je Paříž, úředním jazykem je francouzština.

Obyvatelstvo

Ve Francii žije přibližně 61 milionů obyvatel. Převážná část jsou samozřejmě Francouzi, přesto se odhaduje, že až 40% obyvatel Francie nejsou původními obyvateli. Tato část obyvatelstva pochízí z některé z imigračních vln, které ve Francii proběhly. Francie je tedy jednou z etnicky nejrůznorodějších zemí Evropy. 

Historie

Vznik Francie jako samostatného státu se datuje roku 843 rozdělením Francké říše, jejíž západní část dala za vznik novodobé Francii. Francii vládli rody jako Kapetovci, Bourboni a další. Důležitým bodem francouzských dějin byla 100-letá válka s Anglií (1337 – 1453), která bojovala o nadvládu nad částí francouzského území. Tato válka měla pro Francii ničivý účinek a nebýt legendární Johanky z Arku, pravděpodobně by Francie v boji podlehla. Tato mladá dívka podle legendy zachránila Francii.




Vliv vládnoucího monarchy posiluje hlavně Ludvík XIV. v 17. století. I přes obrovský kulturní rozkvět upadá Francii do ekonomické zadluženosti a tato krize vede až k Velké francouzské revoluci, která započala roku 1789. Snahu lidu přeměnit konstituční monarchii na republiku po pár letech zhatil Napoleon Bonaparte, který se postupně ujal vlády a započal svou expanzní politiku po celé Evropě. Na počátku 19. století byl Napoleon poražen a po dalších peripetiích se stává Francie opět republikou.



Zlatou éru Francie zastavily světové války, ale i přesto v průběhu 19. a 20. století byla a stále je Francie centrem kultury a umění. V moderních dějinách ve Francii dochází k obrovské modernizaci jak dopravní (TGV), tak architektonické (La Défense) a jiné. Francie je moderní západoevropskou zemí, která se snaží dostát svému věhlasu.

Přírodní podmínky

Francie, rozkládající se na západním okraji Evropy, má proměnlivé a mírné klima. Francie je rozlehlá země, kterou obklopuje Atlantský oceán na severu a Středozemní moře na jihu. Sever Francie má tedy podnebí vlhké a chladnější, na jihu naopak vládne středomořské podněbís mírnými zimami a horkými a suchými léty. Ve vnitrozemí je klasické mírné klima, které je střídáno tepolotními extrémy jak v létě, tak i v zimě.

Měna

V roce 2002 byl francouzský frank nahrazen novou oficiální měnou – Euro. Kurz se pohybuje kolem 26 Kč / 1 €.

Turistické zajímavosti

Francie je ohromně svěží a živá země. Každý si zde přijde na své. Každá část Francie je specifická něčím jiným. Západ Francie je známý pro své vynikající víno, Breťan a Normandie jsou místa opředená historií. Můžeme zde obdivovat nádherné kulturní památky zasazené do krajiny severu Francie, která má velmi zajímavý ráz.



Jih Francie je známý pro své nádherné pláže a letoviska, kde i největší světové hvězdy tráví dovolenou. Ani srdce Francie nijak nezaostává za zbytkem této krásné Země. Nesmíme zapomenout ani na Paříž. Kdo si ještě nedal francouzské víno na širokém pařížském bulváru, jakoby tu nebyl..

Gastronomie

Každá oblast ve Francii má svou typickou kuchyni a své místní speciality. Kde jinde než ve Francii byste měli ochutnat něco z pověstné gastronomie? Ve všech restauracích, bistrech i horských chalupách si můžete dát výtečné pokrmy, které mají svou tradici, historii i zvláštní chuť.

Francouzská kuchyně je velmi pestrá, některé recepty jsou založeny na bohatě používaném koření, jiné vynikají promyšlenou kombinací ingrediencí jemných delikátních chutí, a oplývá množstvím ryb a mořských plodů.
Stejně, jako jsou ve francouzské kuchyni zasoupeny ryby, je i maso – jehněčí, skopové, hovězí i telecí. Zároveň ale maso minimálně ve stejném množství doplňuje zelenina – Francouzi mají v oblibě především dýně, čekankové puky, artyčoky, čerstvý špenát, květák, světově proslulý je francouzský chřest či jemná karotka. Opravdoví gurmáni si při zaslechnutí "francouzské recepty" vybaví možná také křepelky, drozdy, hlemýždí delikatesy či žabí stehýnka.

Francouzi jsou mistry v kombinacích a užití bylinek, do kulinářského slovníku se nesmazatelně vryl termín "bouquet garni" – svazek čerstvě natrhaných kousků různých druhů bylinek svázaný nití, který se po dokončení pokrmu celý vyjme a zanechá po sobě jen krásné aroma.

Francouzské víno je symbolem Francie a proto je v této kuchyni velmi často používáno – ať již jako doplňku a nápoje k jídlu nebo coby jednou z ingrediencí. K dobrému vínu se samozřejmě nejlépe hodí kvalitní francouzský sýr (např. ementál, camembert nebo roquefort) – v kombinaci s čerstvým jemným bílým chlebem pak dožene chuťové smysly na samotný vrchol.

TIP: V Alsasku nezapomeňte ochutnat choucroute (pokrm z kysaného zelí) a kouelgelhopf (bábovka z vánočkového těsta), v Lyonu endouillettes (něco mezi taliánem a jitrnicí), v Burgundsku šneky, burgundské hovězí a likér Cassis, v Pyrenejích cassoulet (pokrm z masa a fazolí), v Lotrinsku quiche lorraine (slaný koláč se slaninou), v Provence bouillabaisu (rybí polévka) nebo tapenade (olivová pomazánka), v Bretani ústřice, v Normandii sýry, v Alpách raclette nebo tartiflette.

TEST RATING