Filtr

Anotace

Francií po stopách světových válek

Trasa

VERDUN – FORT DE FERMONT – SEDAN - BEAUMONT-HAMEL – ARRAS – NEUVILLE – ARROMANCHES – BAYEUX – COLLEVILLE – COLLEVILLE-SUR-MER - POINTE DU HOC – COMPIÉGNE – REMEŠ

Svozové trasy

A, B, D, E

1. den

Z Brna odjedeme ve večerních hodinách přes Německo do Francie.

2. den

Náš program zahájíme ve městě VERDUN, který se stal dějištěm nejukrutnější bitvy I. světové války. Zahynulo tu asi 1 mil. vojáků. Ony události si připomeneme v pevnosti Vaux, Douaumontské kostnici, na válečném hřbitově, u Bajonetového zákopu a Rodinova památníku. Severně od Verdunu si prohlédneme pevnost FORT DE FERMONT, kdysi náležící do důmyslného systému Maginotovy linie. Přesto, že její nadzemní část je naprosto nenápadná, její podzemí je tvořeno 6 km chodeb s výtahy a elektrárničkami. Pevnost se stala místem natáčení filmu Purpurové řeky. U belgických hranic dnes ještě uvidíme majestátní stavbu zámku SEDAN. Pro svou strategickou polohu byl natolik opevněn, že některé jeho bašty čítají úctyhodných sedm pater. Večer se ubytujeme v hotelu.

3. den

Dnešní den věnujeme prohlídce dalších krvavých bojišť I. světové války, které jsou označovány jako tzv. zákopová válka. Nedaleko města Albert nám průběh bojů na řece Sommě přiblíží park BEAUMONT-HAMEL, kde se mimo rozsáhlý hřbitov zachovala část zákopů a bunkrů. Město ARRAS se ocitlo přímo na frontové linii. Z toho důvodu bylo prakticky zcela zničeno. Veřejně přístupná je ve skále vytesaná podzemní chodba, kterou se vojáci dostali do německého týlu. Na městské radnici najdeme sochu stavitele pražského chrámu Matyáše z Arrasu. Hřbitov českých vojáků je k vidění u vesnice NEUVILLE. Večer se ubytujeme v hotelu u města Rouen.

4. den

Celodenní výlet věnujeme poznávání událostí a míst spojených s vyloděním Spojeneckých vojsk na plážích poloostrova Cotentin dne 6. června 1944. Muzeum vylodění v BAYEUX se zaměřuje především na výzbroj a výstroj obou válečných stran. Přímo u muzea se nachází anglický válečný hřbitov. Na tzv. pláži Gold u města ARROMANCHES najdeme zbytky pontonového přístavu Mulberry. Do událostí onoho dne D nás zasvětí místní muzeum prostřednictvím maket, fotek a poutavého filmu. Dále na západ se v COLLEVILLE-SUR-MER zastavíme u amerického hřbitova známého z filmu Zachraňte vojína Ryana. Po prohlídce německé dělostřelecké baterie u POINTE DU HOC se vrátíme zpět do hotelu.

5. den

Město COMPIÉGNE je známé především velkolepě zařízeným královským palácem. Je však méně známým faktem, že v nedalekém lese Forét de COMPIÉGNE došlo k ukončení I. sv. války a stejně tak zde byla podepsána kapitulace Francie během II. sv. války. V muzeu uvidíme vagón, kde došlo ke zpečetění obou aktů. Čas do večerního odjezdu strávíme prohlídkou REMEŠE. Uvidíme korunovační katedrálu a hrobku francouzských králů a arcibiskupský palác du Tau. S tématikou našeho zájezdu úzce souvisí muzeum kapitulace. V původním stavu je tu k vidění místnost, kde byla podepsána kapitulace Německa v květnu 1945. S Remeší se rozloučíme ochutnávkou šampaňského v jednom z výrobních závodů a prohlídkou částí opevnění z I. světové války. Ve večerních hodinách se vydáme na cestu do ČR.

6. den

Příjezd do Brna v dopoledních hodinách.

Cena zahrnuje

dopravu lux. autobusem, 3× ubytování v hotelích ve 2ůžkových pokojích, 3× snídani, služby průvodce, pojištění CK.

Cena nezahrnuje

pobytové taxy, vstupy do navštívených objektů – doporučená částka cca 100 €.

Příplatky

1lůžkový pokoj - 2 490 Kč, cestovní pojištění Uniqa.

Poznámka

Předpokládaný odjezd z Brna - 20:00, plánovaný příjezd do Brna 10:00. Uvedené údaje jsou předpokládané. Závazná trasa a časy budou uvedeny v pokynech na zájezd, které zašleme zákazníkovi před odjezdem.

Rozloha

Francouzská republika se rozkládá na ploše 551 602 km2 . Navzdory tomu, že je to jedna z nejrozlehlejších zemí Evropy se po Francii velice dobře cestuje díky dobře uspořádané železniční síti. Hlavní město Francie je Paříž, úředním jazykem je francouzština.

Obyvatelstvo

Ve Francii žije přibližně 61 milionů obyvatel. Převážná část jsou samozřejmě Francouzi, přesto se odhaduje, že až 40% obyvatel Francie nejsou původními obyvateli. Tato část obyvatelstva pochízí z některé z imigračních vln, které ve Francii proběhly. Francie je tedy jednou z etnicky nejrůznorodějších zemí Evropy. 

Historie

Vznik Francie jako samostatného státu se datuje roku 843 rozdělením Francké říše, jejíž západní část dala za vznik novodobé Francii. Francii vládli rody jako Kapetovci, Bourboni a další. Důležitým bodem francouzských dějin byla 100-letá válka s Anglií (1337 – 1453), která bojovala o nadvládu nad částí francouzského území. Tato válka měla pro Francii ničivý účinek a nebýt legendární Johanky z Arku, pravděpodobně by Francie v boji podlehla. Tato mladá dívka podle legendy zachránila Francii.




Vliv vládnoucího monarchy posiluje hlavně Ludvík XIV. v 17. století. I přes obrovský kulturní rozkvět upadá Francii do ekonomické zadluženosti a tato krize vede až k Velké francouzské revoluci, která započala roku 1789. Snahu lidu přeměnit konstituční monarchii na republiku po pár letech zhatil Napoleon Bonaparte, který se postupně ujal vlády a započal svou expanzní politiku po celé Evropě. Na počátku 19. století byl Napoleon poražen a po dalších peripetiích se stává Francie opět republikou.



Zlatou éru Francie zastavily světové války, ale i přesto v průběhu 19. a 20. století byla a stále je Francie centrem kultury a umění. V moderních dějinách ve Francii dochází k obrovské modernizaci jak dopravní (TGV), tak architektonické (La Défense) a jiné. Francie je moderní západoevropskou zemí, která se snaží dostát svému věhlasu.

Přírodní podmínky

Francie, rozkládající se na západním okraji Evropy, má proměnlivé a mírné klima. Francie je rozlehlá země, kterou obklopuje Atlantský oceán na severu a Středozemní moře na jihu. Sever Francie má tedy podnebí vlhké a chladnější, na jihu naopak vládne středomořské podněbís mírnými zimami a horkými a suchými léty. Ve vnitrozemí je klasické mírné klima, které je střídáno tepolotními extrémy jak v létě, tak i v zimě.

Měna

V roce 2002 byl francouzský frank nahrazen novou oficiální měnou – Euro. Kurz se pohybuje kolem 26 Kč / 1 €.

Turistické zajímavosti

Francie je ohromně svěží a živá země. Každý si zde přijde na své. Každá část Francie je specifická něčím jiným. Západ Francie je známý pro své vynikající víno, Breťan a Normandie jsou místa opředená historií. Můžeme zde obdivovat nádherné kulturní památky zasazené do krajiny severu Francie, která má velmi zajímavý ráz.



Jih Francie je známý pro své nádherné pláže a letoviska, kde i největší světové hvězdy tráví dovolenou. Ani srdce Francie nijak nezaostává za zbytkem této krásné Země. Nesmíme zapomenout ani na Paříž. Kdo si ještě nedal francouzské víno na širokém pařížském bulváru, jakoby tu nebyl..

Gastronomie

Každá oblast ve Francii má svou typickou kuchyni a své místní speciality. Kde jinde než ve Francii byste měli ochutnat něco z pověstné gastronomie? Ve všech restauracích, bistrech i horských chalupách si můžete dát výtečné pokrmy, které mají svou tradici, historii i zvláštní chuť.

Francouzská kuchyně je velmi pestrá, některé recepty jsou založeny na bohatě používaném koření, jiné vynikají promyšlenou kombinací ingrediencí jemných delikátních chutí, a oplývá množstvím ryb a mořských plodů.
Stejně, jako jsou ve francouzské kuchyni zasoupeny ryby, je i maso – jehněčí, skopové, hovězí i telecí. Zároveň ale maso minimálně ve stejném množství doplňuje zelenina – Francouzi mají v oblibě především dýně, čekankové puky, artyčoky, čerstvý špenát, květák, světově proslulý je francouzský chřest či jemná karotka. Opravdoví gurmáni si při zaslechnutí "francouzské recepty" vybaví možná také křepelky, drozdy, hlemýždí delikatesy či žabí stehýnka.

Francouzi jsou mistry v kombinacích a užití bylinek, do kulinářského slovníku se nesmazatelně vryl termín "bouquet garni" – svazek čerstvě natrhaných kousků různých druhů bylinek svázaný nití, který se po dokončení pokrmu celý vyjme a zanechá po sobě jen krásné aroma.

Francouzské víno je symbolem Francie a proto je v této kuchyni velmi často používáno – ať již jako doplňku a nápoje k jídlu nebo coby jednou z ingrediencí. K dobrému vínu se samozřejmě nejlépe hodí kvalitní francouzský sýr (např. ementál, camembert nebo roquefort) – v kombinaci s čerstvým jemným bílým chlebem pak dožene chuťové smysly na samotný vrchol.

TIP: V Alsasku nezapomeňte ochutnat choucroute (pokrm z kysaného zelí) a kouelgelhopf (bábovka z vánočkového těsta), v Lyonu endouillettes (něco mezi taliánem a jitrnicí), v Burgundsku šneky, burgundské hovězí a likér Cassis, v Pyrenejích cassoulet (pokrm z masa a fazolí), v Lotrinsku quiche lorraine (slaný koláč se slaninou), v Provence bouillabaisu (rybí polévka) nebo tapenade (olivová pomazánka), v Bretani ústřice, v Normandii sýry, v Alpách raclette nebo tartiflette.

TEST RATING