Velikonoční Provence se slavností býků

od 8 991
destinace
doprava Autokarem
nástupní místa Brno,
strava Snídaně

Filtr

Anotace

nefalšovaná zábava v kraji věhlasných umělců

Trasa

ORANGE – AVIGNON – ARLES – CAMARGUE - SAINTES-MARIES-DE-LA-MER – VIENNE - LYON

Svozové trasy

A, B, D, E

1. den

Odjezd z Brna v odpoledních hodinách.

2. den

Nejprve navštívíme starověké město ORANGE (UNESCO), které opatruje jedny z nejvýznamnějších římských památek v zemi. Jde o historické město v úrodné vinařské oblasti Cotes du Rhone. Najdeme tu zachovalé divadlo z éry císaře Augusta, které se využívá dodnes a má skvělou akustiku, a vítězný oblouk přibližně z r. 20 n. l. Město je spjaté s dynastií vévodů oranžských založenou v době Karla Velikého, která získala později vládu v Holandsku a pocházel z ní též anglický král Vilém Oranžský (konec 17. století). Následně budeme poznávat město AVIGNON, kterému se přezdívá Vatikán severu. Navštívíme Papežský palác a projdeme se po slavném Avignonském mostě přes řeku Rhonu. Spatříme řadu opevnění, kostelů a kaplí, které městu dodávají jedinečnou atmosféru. Ve večerních hodinách přijedeme na ubytování.

3. den

Po snídani navštívíme antické město ARLES (UNESCO). Van Goghovo Arles láká na bohatou historii a je vstupní branou do krásné okolní přírody. Shlédneme mnohé antické památky, například Constantinův palác, oválnou arénu z 1. století nebo kostel Notre Dame de la Major ze 12. století. O velikonočních svátcích probíhá v Arles velkolepá slavnost býků Feria des Paques, která otvírá sezónu artézských corrid. Uvidíme průvod a také vypuštění býků do ulic, podobně jako ve španělských městech, nicméně místní varianta corridy je k býkům šetrná. Dnes také zavítáme do mimořádného přírodního parku CAMARGUE, který byl vyhlášen přírodní rezervací a díky své ohromné rozloze je největší říční deltou západní Evropy. Přírodní rezervace Camargue je domovem unikátní flóry a hlavně fauny. Zřejmě nikde v Evropě nejsou k vidění tak početná hejna plameňáků a stejnou vzácností jsou divocí koně a divocí býci, kteří v deltě Rhôny volně žijí. Navštívíme také poutní městečko SAINTES-MARIES-DE-LA-MER, které je opředeno mnoha legendami. Ve večerních hodinách se vrátíme na ubytování.

4. den

Po snídani odjedeme do VIENNE, příjemného města na jihovýchodě Francie, které leží na řece Rhoně. Je to významné turistické centrum s mnoha historickými památkami. Nejvýznamnějšími jsou: bazilika sv. Petra - raně románská stavba, katedrála sv. Mořice - trojlodní gotický chrám a temple d'Auguste et de Livie - antický chrám. Poté strávíme zbytek dne v LYONU (UNESCO) – v městě průkopníků filmu, rodném městě Saint-Exupéryho, kulinářské metropoli či kolébce výroby hedvábí. Lyon je třetí největší město Francie a hlavní město regionu Auvergne-Rhone-Alpe. Po prohlídce města se vydáme na cestu do ČR.

5. den

Příjezd do Brna v odpoledních hodinách.

Cena zahrnuje

dopravu luxusním autobusem, 2× ubytování v hotelích ve dvoulůžkových pokojích, 2× snídani, služby průvodce, pojištění CK.

Cena nezahrnuje

pobytové taxy, vstupy do navštívených objektů – doporučená částka cca 80 €.

Příplatky

jednolůžkový pokoj (3 390 Kč), cestovní pojištění Uniqa.

Poznámka

Předpokládaný odjezd z Brna - 13:00, plánovaný příjezd do Brna 15:00. Uvedené údaje jsou předpokládané. Závazná trasa a časy budou uvedeny v pokynech na zájezd, které zašleme zákazníkovi před odjezdem.

Rozloha

Francouzská republika se rozkládá na ploše 551 602 km2 . Navzdory tomu, že je to jedna z nejrozlehlejších zemí Evropy se po Francii velice dobře cestuje díky dobře uspořádané železniční síti. Hlavní město Francie je Paříž, úředním jazykem je francouzština.

Obyvatelstvo

Ve Francii žije přibližně 61 milionů obyvatel. Převážná část jsou samozřejmě Francouzi, přesto se odhaduje, že až 40% obyvatel Francie nejsou původními obyvateli. Tato část obyvatelstva pochízí z některé z imigračních vln, které ve Francii proběhly. Francie je tedy jednou z etnicky nejrůznorodějších zemí Evropy. 

Historie

Vznik Francie jako samostatného státu se datuje roku 843 rozdělením Francké říše, jejíž západní část dala za vznik novodobé Francii. Francii vládli rody jako Kapetovci, Bourboni a další. Důležitým bodem francouzských dějin byla 100-letá válka s Anglií (1337 – 1453), která bojovala o nadvládu nad částí francouzského území. Tato válka měla pro Francii ničivý účinek a nebýt legendární Johanky z Arku, pravděpodobně by Francie v boji podlehla. Tato mladá dívka podle legendy zachránila Francii.




Vliv vládnoucího monarchy posiluje hlavně Ludvík XIV. v 17. století. I přes obrovský kulturní rozkvět upadá Francii do ekonomické zadluženosti a tato krize vede až k Velké francouzské revoluci, která započala roku 1789. Snahu lidu přeměnit konstituční monarchii na republiku po pár letech zhatil Napoleon Bonaparte, který se postupně ujal vlády a započal svou expanzní politiku po celé Evropě. Na počátku 19. století byl Napoleon poražen a po dalších peripetiích se stává Francie opět republikou.



Zlatou éru Francie zastavily světové války, ale i přesto v průběhu 19. a 20. století byla a stále je Francie centrem kultury a umění. V moderních dějinách ve Francii dochází k obrovské modernizaci jak dopravní (TGV), tak architektonické (La Défense) a jiné. Francie je moderní západoevropskou zemí, která se snaží dostát svému věhlasu.

Přírodní podmínky

Francie, rozkládající se na západním okraji Evropy, má proměnlivé a mírné klima. Francie je rozlehlá země, kterou obklopuje Atlantský oceán na severu a Středozemní moře na jihu. Sever Francie má tedy podnebí vlhké a chladnější, na jihu naopak vládne středomořské podněbís mírnými zimami a horkými a suchými léty. Ve vnitrozemí je klasické mírné klima, které je střídáno tepolotními extrémy jak v létě, tak i v zimě.

Měna

V roce 2002 byl francouzský frank nahrazen novou oficiální měnou – Euro. Kurz se pohybuje kolem 26 Kč / 1 €.

Turistické zajímavosti

Francie je ohromně svěží a živá země. Každý si zde přijde na své. Každá část Francie je specifická něčím jiným. Západ Francie je známý pro své vynikající víno, Breťan a Normandie jsou místa opředená historií. Můžeme zde obdivovat nádherné kulturní památky zasazené do krajiny severu Francie, která má velmi zajímavý ráz.



Jih Francie je známý pro své nádherné pláže a letoviska, kde i největší světové hvězdy tráví dovolenou. Ani srdce Francie nijak nezaostává za zbytkem této krásné Země. Nesmíme zapomenout ani na Paříž. Kdo si ještě nedal francouzské víno na širokém pařížském bulváru, jakoby tu nebyl..

Gastronomie

Každá oblast ve Francii má svou typickou kuchyni a své místní speciality. Kde jinde než ve Francii byste měli ochutnat něco z pověstné gastronomie? Ve všech restauracích, bistrech i horských chalupách si můžete dát výtečné pokrmy, které mají svou tradici, historii i zvláštní chuť.

Francouzská kuchyně je velmi pestrá, některé recepty jsou založeny na bohatě používaném koření, jiné vynikají promyšlenou kombinací ingrediencí jemných delikátních chutí, a oplývá množstvím ryb a mořských plodů.
Stejně, jako jsou ve francouzské kuchyni zasoupeny ryby, je i maso – jehněčí, skopové, hovězí i telecí. Zároveň ale maso minimálně ve stejném množství doplňuje zelenina – Francouzi mají v oblibě především dýně, čekankové puky, artyčoky, čerstvý špenát, květák, světově proslulý je francouzský chřest či jemná karotka. Opravdoví gurmáni si při zaslechnutí "francouzské recepty" vybaví možná také křepelky, drozdy, hlemýždí delikatesy či žabí stehýnka.

Francouzi jsou mistry v kombinacích a užití bylinek, do kulinářského slovníku se nesmazatelně vryl termín "bouquet garni" – svazek čerstvě natrhaných kousků různých druhů bylinek svázaný nití, který se po dokončení pokrmu celý vyjme a zanechá po sobě jen krásné aroma.

Francouzské víno je symbolem Francie a proto je v této kuchyni velmi často používáno – ať již jako doplňku a nápoje k jídlu nebo coby jednou z ingrediencí. K dobrému vínu se samozřejmě nejlépe hodí kvalitní francouzský sýr (např. ementál, camembert nebo roquefort) – v kombinaci s čerstvým jemným bílým chlebem pak dožene chuťové smysly na samotný vrchol.

TIP: V Alsasku nezapomeňte ochutnat choucroute (pokrm z kysaného zelí) a kouelgelhopf (bábovka z vánočkového těsta), v Lyonu endouillettes (něco mezi taliánem a jitrnicí), v Burgundsku šneky, burgundské hovězí a likér Cassis, v Pyrenejích cassoulet (pokrm z masa a fazolí), v Lotrinsku quiche lorraine (slaný koláč se slaninou), v Provence bouillabaisu (rybí polévka) nebo tapenade (olivová pomazánka), v Bretani ústřice, v Normandii sýry, v Alpách raclette nebo tartiflette.

TEST RATING