Filtr

Trasa

Sinsheim – Verdun – Méty – Nancy – Štrasburk – Route du Vin – Riquewihr – Dijon – Beaune – Besancon – Belfort – Mulhouse

Svozové trasy

A, B, C, D1, F1, H, J

1. den

Odjezd z Brna cca v 5 h přes Prahu a Plzeň do Německa. U města SINSHEIM si můžeme prohlédnout fantastické technické muzeum, patřící k největším na světě. Máme tu možnost vidět legendární francouzský Concorde, ruský Tupolev, závodní speciály F1 nebo cokoli, co kdy bylo v technice sestrojeno. Večer se ubytujme v hotelu v okolí Nancy.

2. den

Ráno si ve VERDUNU přiblížíme nejkrvavější kapitolu I. sv. války. Douamontská pevnost a kostnice, bajonetový zákop, pevnost Vaux se snaží zprostředkovat svým návštěvníkům nepředstavitelná jatka a utrpení vojáků. Na soutoku řek Mosely a Seille najdeme hlavní město Lotrinska MÉTY. Naší pozornosti jistě neunikne velkolepá gotická katedrála a nově zřízené kulturní centrum a muzeum Centre Pompidou-Metz. Město NANCY je zapsáno na seznam UNESCO díky svým překrásným náměstím lemovaným paláci v typickém lotrinském stylu. Není možné navštívit Lotrinsko a neochutnat místní speciality z lotrinských špendlíků. Návrat na ubytování.

3. den

Při slově ŠTRASBURK se mnohým vybaví Evropský soudní dvůr a Evropský parlament. My však budeme obdivovat i jeho historické památky – katedrála Notre-Dame dlouho platící za nejvyšší stavbu světa, malebná nábřežní čtvrť la Petite France s typickými brázděnými domy a okázalý Rohanský palác. Nabízí se i plavba lodí po kanále řeky Ill. Odpoledne se již budeme ubírat největší atrakcí Alsaska – po vinařské cestě ROUTE DU VIN. Cesta skýtající krásné výhledy na nedohledné vinice podél Rýna je lemována pitoreskními vinařskými vesnicemi jako Barr, Andlau a další. Všude je nespočet možností ochutnat tamní znamenitá vína. Městečko RIQUEWIHR, jeho mohutné středověké hradby, úzké uličky lemované brázděnými domy navozují nenapodobitelnou atmosféru Franice 16. století. Večer se ubytujeme v okolí města Besancon.

4. den

Hlavní město Burgundska DIJON platí také za hlavní město francouzské gastronomie s jeho hlavním produktem „Dijónská hořčice“ a dalšími specialitami. Unikátní je jeho velice dobře zachovalé historické centrum s palácem burgundských vévodů, úzkými uličkami s prastarými hrázděnými domy a nespočtem kostelů a klášterů. Krátce navštívíme královský solivar z 18. století, zařazený na seznam UNESCO a poté nás již přivítá hlavní město burgundského vinařství BEAUNE. Největší atrakci města je bývalá nemocnice a chudobinec z 15. století, kde máme možnost vidět charakteristickou střechu s pestrými polévanými taškami. Návrat na ubytování.

5. den

Ráno si prohlédneme město BESANCON v ohybu řeky Doubs. Jeho bezpečí střežila nedobytná pevnost geniálního pevnostního stavitele 17. století Vaubana. Malebnou krajinou Franche-Comté, údolím řeky Doubs budeme projíždět do pohoří Jura. Cestou se projdeme k 27 m Doubským vodopádům. Přes další opevněné hraniční město BELFORT přijedeme do MULHOUSE, kde budeme mít možnost degustace místních specialit a nákupů a poté se již vydáme na cestu do ČR

6. den

Příjezd do Brna cca v 7 h.

Cena zahrnuje

dopravu luxusním autobusem, 4x ubytování v hotelích ve dvou až třílůžkových pokojích s vl. příslušenstvím, 4x snídani, služby průvodce, pojištění CK.

Cena nezahrnuje

pojištění storna a LV viz str. 1 katalogu, vyhlídkovou plavbu, vstupy do navštívených objektů – doporučená částka cca 60 €.

Příplatky

pojištění A, B, C.

Rozloha

Francouzská republika se rozkládá na ploše 551 602 km2 . Navzdory tomu, že je to jedna z nejrozlehlejších zemí Evropy se po Francii velice dobře cestuje díky dobře uspořádané železniční síti. Hlavní město Francie je Paříž, úředním jazykem je francouzština.

Obyvatelstvo

Ve Francii žije přibližně 61 milionů obyvatel. Převážná část jsou samozřejmě Francouzi, přesto se odhaduje, že až 40% obyvatel Francie nejsou původními obyvateli. Tato část obyvatelstva pochízí z některé z imigračních vln, které ve Francii proběhly. Francie je tedy jednou z etnicky nejrůznorodějších zemí Evropy. 

Historie

Vznik Francie jako samostatného státu se datuje roku 843 rozdělením Francké říše, jejíž západní část dala za vznik novodobé Francii. Francii vládli rody jako Kapetovci, Bourboni a další. Důležitým bodem francouzských dějin byla 100-letá válka s Anglií (1337 – 1453), která bojovala o nadvládu nad částí francouzského území. Tato válka měla pro Francii ničivý účinek a nebýt legendární Johanky z Arku, pravděpodobně by Francie v boji podlehla. Tato mladá dívka podle legendy zachránila Francii.




Vliv vládnoucího monarchy posiluje hlavně Ludvík XIV. v 17. století. I přes obrovský kulturní rozkvět upadá Francii do ekonomické zadluženosti a tato krize vede až k Velké francouzské revoluci, která započala roku 1789. Snahu lidu přeměnit konstituční monarchii na republiku po pár letech zhatil Napoleon Bonaparte, který se postupně ujal vlády a započal svou expanzní politiku po celé Evropě. Na počátku 19. století byl Napoleon poražen a po dalších peripetiích se stává Francie opět republikou.



Zlatou éru Francie zastavily světové války, ale i přesto v průběhu 19. a 20. století byla a stále je Francie centrem kultury a umění. V moderních dějinách ve Francii dochází k obrovské modernizaci jak dopravní (TGV), tak architektonické (La Défense) a jiné. Francie je moderní západoevropskou zemí, která se snaží dostát svému věhlasu.

Přírodní podmínky

Francie, rozkládající se na západním okraji Evropy, má proměnlivé a mírné klima. Francie je rozlehlá země, kterou obklopuje Atlantský oceán na severu a Středozemní moře na jihu. Sever Francie má tedy podnebí vlhké a chladnější, na jihu naopak vládne středomořské podněbís mírnými zimami a horkými a suchými léty. Ve vnitrozemí je klasické mírné klima, které je střídáno tepolotními extrémy jak v létě, tak i v zimě.

Měna

V roce 2002 byl francouzský frank nahrazen novou oficiální měnou – Euro. Kurz se pohybuje kolem 26 Kč / 1 €.

Turistické zajímavosti

Francie je ohromně svěží a živá země. Každý si zde přijde na své. Každá část Francie je specifická něčím jiným. Západ Francie je známý pro své vynikající víno, Breťan a Normandie jsou místa opředená historií. Můžeme zde obdivovat nádherné kulturní památky zasazené do krajiny severu Francie, která má velmi zajímavý ráz.



Jih Francie je známý pro své nádherné pláže a letoviska, kde i největší světové hvězdy tráví dovolenou. Ani srdce Francie nijak nezaostává za zbytkem této krásné Země. Nesmíme zapomenout ani na Paříž. Kdo si ještě nedal francouzské víno na širokém pařížském bulváru, jakoby tu nebyl..

Gastronomie

Každá oblast ve Francii má svou typickou kuchyni a své místní speciality. Kde jinde než ve Francii byste měli ochutnat něco z pověstné gastronomie? Ve všech restauracích, bistrech i horských chalupách si můžete dát výtečné pokrmy, které mají svou tradici, historii i zvláštní chuť.

Francouzská kuchyně je velmi pestrá, některé recepty jsou založeny na bohatě používaném koření, jiné vynikají promyšlenou kombinací ingrediencí jemných delikátních chutí, a oplývá množstvím ryb a mořských plodů.
Stejně, jako jsou ve francouzské kuchyni zasoupeny ryby, je i maso – jehněčí, skopové, hovězí i telecí. Zároveň ale maso minimálně ve stejném množství doplňuje zelenina – Francouzi mají v oblibě především dýně, čekankové puky, artyčoky, čerstvý špenát, květák, světově proslulý je francouzský chřest či jemná karotka. Opravdoví gurmáni si při zaslechnutí "francouzské recepty" vybaví možná také křepelky, drozdy, hlemýždí delikatesy či žabí stehýnka.

Francouzi jsou mistry v kombinacích a užití bylinek, do kulinářského slovníku se nesmazatelně vryl termín "bouquet garni" – svazek čerstvě natrhaných kousků různých druhů bylinek svázaný nití, který se po dokončení pokrmu celý vyjme a zanechá po sobě jen krásné aroma.

Francouzské víno je symbolem Francie a proto je v této kuchyni velmi často používáno – ať již jako doplňku a nápoje k jídlu nebo coby jednou z ingrediencí. K dobrému vínu se samozřejmě nejlépe hodí kvalitní francouzský sýr (např. ementál, camembert nebo roquefort) – v kombinaci s čerstvým jemným bílým chlebem pak dožene chuťové smysly na samotný vrchol.

TIP: V Alsasku nezapomeňte ochutnat choucroute (pokrm z kysaného zelí) a kouelgelhopf (bábovka z vánočkového těsta), v Lyonu endouillettes (něco mezi taliánem a jitrnicí), v Burgundsku šneky, burgundské hovězí a likér Cassis, v Pyrenejích cassoulet (pokrm z masa a fazolí), v Lotrinsku quiche lorraine (slaný koláč se slaninou), v Provence bouillabaisu (rybí polévka) nebo tapenade (olivová pomazánka), v Bretani ústřice, v Normandii sýry, v Alpách raclette nebo tartiflette.

TEST RATING
Nastavení cookies

Abychom vám usnadnili procházení stránek a mohli anonymně analyzovat návštěvnost, využíváme soubory cookies, které sdílíme se společností MagicWare. Jejich nastavení upravíte odkazem "Nastavení" a kdykoliv jej můžete změnit v patičce webu. Podrobnější informace najdete v našich Zásadách ochrany osobních údajů a používání souborů cookies. Souhlasíte s používáním cookies?

Funkční cookies

Zprostředkovávají základní funkčnost stránky, web bez nich nemůže fungovat.

Analytické cookies

Počítají návštěvnost webu a sběrem anonymních statistik umožňují provozovateli lépe pochopit své návštěvníky a stránky tak neustále vylepšovat.

Marketingové cookies

Shromažďují osobní údaje o uživateli z marketingového hlediska. Např. shromažďují informace za účelem přizpůsobení nabízené reklamy zájmům zákazníka, propojení se sociální sítí atd.

Personální cookies

Personální cookies nám umožňují upravit obsah webových stránek podle vašich specifických potřeb a preferencí. Odmítnutí používání osobních souborů cookie může vést k zobrazování informací, které jsou pro konkrétního uživatele nepoužitelné.