Balaton - maďarské moře

od 1 090
destinace
doprava Autokarem
nástupní místa Brno,
strava Bez stravování

Proč vybrat tento produkt


Filtr

Cena zájezdu
Termín zájezdu nocí Bez stravování
14.07. - 14.07. 0 1090

Trasa

BALATON

Svozové trasy

A, H

1. den

Odjezd z Brna v ranních hodinách. Největší středoevropské jezero, kterému se přezdívá maďarské moře, láká každoročně tisíce návštěvníků z celé Evropy. Společně se vydáme se i my na maďarskou riviéru, kde se snoubí pohoda, krásná příroda, skvělá gastronomie i kultura. Jezero je pozůstatkem původního Panonijského jezera. Voda v Balatonu není hluboká a sluneční paprsky ji snadno prohřejí až ke dnu. V létě tady voda dosahuje příjemných 27 °C. Celý den se budeme koupat na místních plážích, zájemci mohou fakultativně podniknout plavbu lodí po jezeře. Ve večerních hodinách se vydáme na cestu domů. Příjezd do Brna v nočních hodinách.

Cena zahrnuje

dopravu klimatizovaným autobusem, technický doprovod, pojištění CK.

Cena nezahrnuje

plavbu lodí po jezeře cca 2 500 HUF, vstup na pláže cca 2 000 HUF.

Příplatky

cestovní pojištění Uniqa.

Poznámka

Plánovaný odjezd z Brna - 05:00, předpokládaný příjezd do Brna 23:00. Uvedené údaje jsou předpokládané. Závazná trasa a časy budou uvedeny v pokynech na zájezd, které zašleme zákazníkovi před odjezdem.

Rozloha

Maďarsko se rozkládá na ploše 93 030 km². Leží ve střední Evropě a sousedí s Rakouskem, Slovinskem, Chorvatskem, Srbskem, Rumunskem, Ukrajinou a Slovenskem.

Obyvatelstvo

Maďarsko se formovalo vlivem jižních kultur, střední Evropy a původním domovem Maďarů – Uralem. Nejtypičtějším znakem je jazyk. Země zaznamenává trvalý úbytek obyvatelstva. V současné době má 9,9 mil. obyvatel. Velké maďarské komunity žijí v Rumunsku, Slovinsku, na Slovensku a Podkarpatské Rusi.

Historie

Maďaři přišli na území dnešního Maďarska koncem 9. století z Uralu. Ve středověku zde vzniklo Uherské království, které zahrnovalo dnešní Slovensko, Podkarpatskou Rus, Slavonii, Vojvodinu, Banát a Sedmihradsko. Od 16. století bylo ohrožováno Osmanskou říší. V 17. století se stalo součástí Rakouské monarchie. Po revoluci v roce 1848 dosáhli Maďaři Rakousko-uherského vyrovnání, které dalo vzniknout Rakousku-Uhersku. V průběhu 1. světové války se projevila národní nejednotnost a špatná ekonomická situace. Po rozpadu Rakouska-Uherska v roce 1918 ztratilo nově vzniklé Maďarsko skoro dvě třetiny území. Během 2. světové války se Maďarské království přidalo na stranu Německa. Osvobození Budapešti sovětskou armádou znamenalo přiřazení Maďarska mezi země komunistického bloku. V roce 1956 došlo k protikomunistickému povstání, které bylo násilně potlačeno. Sovětská armáda tak zůstala na území Maďarska až do roku 1991.

Přírodní podmínky

Maďarsko je rovinatá země, 89 % území nepřesahuje nadmořskou výšku 200 m. Na severu se rozkládá pohoří, které je součástí Karpat. Nejvyšším vrcholem je Kékes, který měří 1015 m.

Nejdůležitější řekou Maďarska je Dunaj, do kterého se vlévá většina místních řek. Na severu tvoří Dunaj hranici se Slovenskem, u města Visegrád se stáčí na jih a protéká středem země. Na východě protéká řeka Tisa. Největším maďarským jezerem je Balaton, od kterého se na sever rozkládá Bakoňský les.

Podnebí je kontinentální s chladnými zimami a horkými léty.

Měna

Oficiální měnou Maďarska je forint. Aktuální směnný kurz je asi 8,4 Kč/HUF.

Turistické zajímavosti

Většina turistů míří k Balatonu a do hlavního města Budapeště. Zde si nezapomeňte prohlédnout budovu parlamentu, Budínský hrad, Rybářskou baštu, Vidám park a navštívit alespoň jedny z mnoha lázeňských domů. Termální lázně najdete i mimo hlavní město. Nejvyhlášenější jsou lázně Györ, Bük, Hevíz, Eger a řada dalších. Vinařská oblast Tokaj nabízí ideální podmínky na cykloturistiku. Balaton se přezdívá vnitrozemní moře. Do Maďarska se jezdí i za vyhlášenou kuchyní!

Gastronomie

Maďarská kuchyně vychází z tradic i sousedních kultur a využívá domácí zeleninu, koření, ovoce, zvěřinu i ryby. Všichni známe papriku, guláš, lečo a langoše. Vyhlášené jsou ale i maďarské klobásy, perkelt, rybí polévka halaszle, luštěninový fozelék, plněné zelné listy. Maďarská kuchyně oplývá masem a slaninou, cibulí, česnekem, paprikou, rajčaty a kyselou smetanou. Některé oblasti jsou vyhlášené produkcí vína.

TEST RATING