Babí léto v termálech Bük, Hévíz, Sárvár

od 5 841
destinace
doprava Autokarem
nástupní místa Brno,
strava Polopenze

Proč vybrat tento produkt

  • polopenze v ceně

Filtr

Anotace

jedinečná relaxace v maďarském vodním ráji

Trasa

BÜK – SÁRVÁR - HÉVÍZ – KESZTHELY

Svozové trasy

A, B, D, E2, H

1. den

Odjezd z Brna v ranních hodinách. Dopoledne nás již v maďarském městečku BÜK přivítají zdejší termální lázně, kde budeme relaxovat. Lázně BÜK (http://bukfurdo.hu) jsou ceněny jako jedny z nejznámějších a nejpopulárnějších léčebných lázní v Evropě. Lázně se rozprostírají na ploše neuvěřitelných 14 ha s 5100 m2 vodní plochy celkem v 27 bazénech. Léčebné bazény mají teplotu vody 32–38 °C, plavecké 26–28 °C. Bazény jsou rozmístěny ve vnitřních prostorách a v okolním překrásně upraveném parku, kde jsou pro děti i dospělé k dispozici 4 různé tobogány, plavecké a relaxační bazény a ti nejmenší jsou srdečně očekáváni v brouzdalištích určených pouze jim, kde si mohou užít vodních radovánek v naprostém bezpečí a pak si hrát na momentálně nejmodernějším dětském hřišti. Zdejší termální voda se využívá k léčbě nejrůznějších onemocnění pohybového ústrojí a zažívacích potíží. Využívané jsou tu nejen léčebné koupele, ale i pitné kúry. V komplexu je rozsáhlý saunový svět, kde najdeme saunu parní, infra, finskou, aromatickou, tepidárium (římské lázně) a sněhovou kabinu. Večer budeme ubytováni v hotelu a půjdeme na večeři.

2. den

Termální lázně SÁRVÁR (http://sarvarfurdo.hu) jsou další z impozantních maďarských lázeňských komplexů patřících opět do kategorie rodinných lázní, kde budeme relaxovat. Pro milovníky vodních atrakcí jsou tu vnitřní i venkovní zážitkové bazény, bazény s proudem a skákadly, perličkové koupele, divoká řeka, bazén pro malé dobrodruhy. Velkým hitem venkovního areálu je třípatrový tobogán. Hlavní předností Sárváru jsou však dva léčivé termální prameny různého minerálního složení. Tyto prameny jsou vyhledávány k léčení především poruch pohybového ústrojí a gynekologických a dermatologických onemocnění. Perlou lázní je saunový svět, kde jsou k dispozici vnější i vnitřní finské sauny, bio sauna, parní sauna a aroma kabinky. Po příjemně stráveném dni se vydáme na večeři.

3. den

Dopoledne strávíme u termálního jezera HÉVÍZ (http://spaheviz.hu). Léčivé jezero je největším teplovodním jezerem na světě. Voda je ohřívána geotermální energií a její teplota dosahuje v létě 30–35 °C. Má blahodárné účinky při potížích pohybového aparátu, vody jsou bohaté na síru, fosfor a minerální látky a samostatným léčebným faktorem je i bahno z jezerního dna. Odpoledne se přesuneme do univerzitního města KESZTHELY, kde si prohlédneme jeho historickou část, zámek rodiny Festeticsů a projdeme se k Balatonu. Večer se vrátíme na ubytování a večeři.

4. den

Dnešní den budeme relaxovat v termálních lázních BÜK. V odpoledních hodinách se vydáme na cestu do ČR. Příjezd do Brna ve večerních hodinách.

Cena zahrnuje

dopravu klim. autobusem, 3× ubytování v hotelu ve 2lůžkových pokojích s příslušenstvím, 3x polopenzi, služby průvodce, pojištění CK.

Cena nezahrnuje

vstupy do lázní – cca 16 000 HUF, pobytovou taxu.

Příplatky

1lůžkový pokoj - 1490 Kč, cestovní pojištění Uniqa

Poznámka

Plánovaný odjezd z Brna - 07:00, předpokládaný příjezd do Brna 20:00. Uvedené údaje jsou předpokládané. Závazná trasa a časy budou uvedeny v pokynech na zájezd, které zašleme zákazníkovi před odjezdem.
Změna programu vyhrazena!

Rozloha

Maďarsko se rozkládá na ploše 93 030 km². Leží ve střední Evropě a sousedí s Rakouskem, Slovinskem, Chorvatskem, Srbskem, Rumunskem, Ukrajinou a Slovenskem.

Obyvatelstvo

Maďarsko se formovalo vlivem jižních kultur, střední Evropy a původním domovem Maďarů – Uralem. Nejtypičtějším znakem je jazyk. Země zaznamenává trvalý úbytek obyvatelstva. V současné době má 9,9 mil. obyvatel. Velké maďarské komunity žijí v Rumunsku, Slovinsku, na Slovensku a Podkarpatské Rusi.

Historie

Maďaři přišli na území dnešního Maďarska koncem 9. století z Uralu. Ve středověku zde vzniklo Uherské království, které zahrnovalo dnešní Slovensko, Podkarpatskou Rus, Slavonii, Vojvodinu, Banát a Sedmihradsko. Od 16. století bylo ohrožováno Osmanskou říší. V 17. století se stalo součástí Rakouské monarchie. Po revoluci v roce 1848 dosáhli Maďaři Rakousko-uherského vyrovnání, které dalo vzniknout Rakousku-Uhersku. V průběhu 1. světové války se projevila národní nejednotnost a špatná ekonomická situace. Po rozpadu Rakouska-Uherska v roce 1918 ztratilo nově vzniklé Maďarsko skoro dvě třetiny území. Během 2. světové války se Maďarské království přidalo na stranu Německa. Osvobození Budapešti sovětskou armádou znamenalo přiřazení Maďarska mezi země komunistického bloku. V roce 1956 došlo k protikomunistickému povstání, které bylo násilně potlačeno. Sovětská armáda tak zůstala na území Maďarska až do roku 1991.

Přírodní podmínky

Maďarsko je rovinatá země, 89 % území nepřesahuje nadmořskou výšku 200 m. Na severu se rozkládá pohoří, které je součástí Karpat. Nejvyšším vrcholem je Kékes, který měří 1015 m.

Nejdůležitější řekou Maďarska je Dunaj, do kterého se vlévá většina místních řek. Na severu tvoří Dunaj hranici se Slovenskem, u města Visegrád se stáčí na jih a protéká středem země. Na východě protéká řeka Tisa. Největším maďarským jezerem je Balaton, od kterého se na sever rozkládá Bakoňský les.

Podnebí je kontinentální s chladnými zimami a horkými léty.

Měna

Oficiální měnou Maďarska je forint. Aktuální směnný kurz je asi 8,4 Kč/HUF.

Turistické zajímavosti

Většina turistů míří k Balatonu a do hlavního města Budapeště. Zde si nezapomeňte prohlédnout budovu parlamentu, Budínský hrad, Rybářskou baštu, Vidám park a navštívit alespoň jedny z mnoha lázeňských domů. Termální lázně najdete i mimo hlavní město. Nejvyhlášenější jsou lázně Györ, Bük, Hevíz, Eger a řada dalších. Vinařská oblast Tokaj nabízí ideální podmínky na cykloturistiku. Balaton se přezdívá vnitrozemní moře. Do Maďarska se jezdí i za vyhlášenou kuchyní!

Gastronomie

Maďarská kuchyně vychází z tradic i sousedních kultur a využívá domácí zeleninu, koření, ovoce, zvěřinu i ryby. Všichni známe papriku, guláš, lečo a langoše. Vyhlášené jsou ale i maďarské klobásy, perkelt, rybí polévka halaszle, luštěninový fozelék, plněné zelné listy. Maďarská kuchyně oplývá masem a slaninou, cibulí, česnekem, paprikou, rajčaty a kyselou smetanou. Některé oblasti jsou vyhlášené produkcí vína.

TEST RATING