Oblast Berchtesgadenu a kulinářské speciality

od 9 990
destinace
doprava Autokarem
nástupní místa Brno,
strava Polopenze
Novinka

Filtr

Trasa

KÖNIGSEE - SALET OBERSEE - SALETALM - ROETHBACH-FAL - GOLLING - KEHLSTEINHAUS - OBERSALZBERG - BERCHTESGADEN - ENZIANBRENNEREI GRASSL - ALMBACHKLAMM - SALZBURG - MELK

Svozové trasy

A, A1, B, D

1. den

Odjezd v brzkých ranních hodinách směr Berchtesgaden. Nejprve zavítáme k jezeru KÖNIGSEE a poplujeme lodí do SALET OBERSEE, kde si poslechneme místní pověsti o hoře Watzmann a průzračném jezeře, které je 8 km dlouhé, 1250 m široké a 200 m hluboké. Toto jezero je považováno za nejčistší jezero v Německu a zdejší voda dosahuje kvality pitné vody. V SALETALM - místní salaši budeme moci ochutnat pravé alpské knedlíky a kochat se krásnou přírodou. Lehkou pěší procházkou se vydáme národním parkem Berchtesgaden. Od jezera Obersee budeme moci vystoupat k vodopádu ROETHBACH-FALL, který je nejvyšší v Německu. Burácivě spadá na konci údolí z výšky 400 m. Při cestě lodí zpět se zastavíme u kostela sv. Bartoloměje a projdeme se srdcem královského loviště. Na břehu jezera můžeme ochutnat v místních restauracích vídeňské řízky. Ve večerních hodinách přejedeme na ubytování do městečka GOLLING. Sytě zelené louky a lesy, čistý horský vzduch, malebné horské chaty, impozantní krajina s potůčky a jezery, Gollingský vodopád, jedinečná přírodní chráněná oblast v údolí Bluntautal, to vše a ještě více je Golling.

2. den

Po snídani vyjedeme místními autobusy, které překonají převýšení 800 m pod KEHLSTEINHAUS 1834 m, Hitlerovo horské útočiště známé jako „Orlí hnízdo.“ Dnes zde najdeme restauraci, do které vyjedeme soukromým výtahem Adolfa Hitlera vybudovaným ve skále. Budeme moci obdivovat krb, který vůdci věnoval Musolini k padesátinám. Poté sjedeme zpět do OBERSALZBERGU a navštívíme muzeum Dokumentation. Část expozice muzea je věnována Obersalzbergu samotnému, především jeho spojení s Hitlerem. Zbytek je věnován vylíčení hrůz nacistické diktatury a druhé světové válce. Poté sjedeme do centru městečka BERCHTESGADEN a projdeme se po úzkých uličkách lemovaných historickými budovami a užijeme si atmosféru tohoto malebného bavorského města. Budeme si moci prohlédnout Schloss Berchtesgaden, zámek, který byl kdysi sídlem bavorských vévodů. Nezapomeneme ochutnat tradiční bavorské speciality v jedné z místních restaurací a hospod. Zájemci mohou navštívit místní lázně nebo vystoupat na Kalvárii a kochat se z výšky na Berchtesgaden.

3. den

Oblast Berchtesgadenu je známá svými historickými SOLNÝMI DOLY. Prohlídka dolu, která zahrnuje jízdu na podzemním vláčku, nám umožní nahlédnout do těžby soli a jejího významu pro region. Během ní navštívíme podzemní jezero a skluzavky, které nás vezmou do hlubin dolu. Solné doly jsou ideální destinací pro všechny věkové skupiny a představují zábavný způsob, jak se dozvědět něco o historii a průmyslu v oblasti. Poté navštívíme nejstarší palírnu v Německu ENZIANBRENNEREI GRASSL. Zajímavostí je, že právě palírna má již od svého počátku výhradní právo vykopávat v Alpách vzácné a přísně chráněné kořeny hořců různých barev a druhů, z nichž pak následně vyrábí proslulou pálenku s názvem Enzián. Kromě Enziánu se dnes v hlavním provozu palírny vyrábí kolem 30 druhů bylinných a ovocných likérů a samozřejmě nás čeká ochutnávka s možností nákupu místních výrobků. Následně přejedeme do soutěsky ALMBACHKLAMM, která je známá výrobou mramorových kuliček. Soutěska je dlouhá 3 km a nachází se v ní několik vodopádů, 29 mostů, několik lávek, 320 schodů a jeden tunel. Trasa vede převážně po zpevněných lávkách, místy jištěných řetězy. V horní části soutěsky je postavena 14 m vysoká, 6 m široká a 17 m dlouhá betonová hráz (1834-1836), pojmenovaná Theresienklause. Ve večerních hodinách se vrátíme na ubytování.

4. den

Po snídani zavítáme do SALZBURGU, kde nás čeká ochutnávka pravých Mozartových koulí. V Salzburgu navštívíme Salzburský Dóm, kde Mozart cvičil na varhany a budeme pokračovat k Rezidenci knížecích arcibiskupů. Zastávku uděláme u Fuerstů, kde vznikly originální Mozartovy koule a ochutnáme je. Projdeme Obilnou uličkou a půjdeme okolo mistrova rodného domu. Přes řeku se dostaneme k zámku Mirabell a budeme obdivovat krásné zahrady. Zájemci budou dále pokračovat do pivovaru. Pivo samozřejmě dostaneme v každé restauraci, chceme-li ale pivo se zážitkem, určitě zamíříme do Augustiniánského pivovaru, kde se pivo vaří stále podle tradiční receptury od roku 1621. K pivu si vybereme z nabídky teplé i studené kuchyně z různých místních bufetů. A když nám počasí vyjde, tak se posadíme ven na největší pivní zahrádku v Rakousku. Zájemci navštíví individuálně pevnost Hohensalzburg a pokochají se krásným výhledem na město. Dále budeme pokračovat do kláštera v MELKU, který je už více než 900 let duchovním a kulturním centrem krajiny v údolí Wachau. Tamní knihovna, Mramorový sál, klášterní kostel a klášterní park ohromují návštěvníky dodnes. Pohnutá historie a pulsující přítomnost: barokní klášter Melk je od svého založení v roce 1089 obýván a spravován benediktinskými mnichy. Dnes je po celém světě znám jako místo duchovního setkávání – s velkým prostorem pro umění, kulturu, přírodu a vědu. Navštívíme místní zahrádky s posezením a možností ochutnávky místních vín. Příjezd do Brna v nočních hodinách.

Cena zahrnuje

dopravu luxusním autobusem, 3× ubytování v hotelu/penzionu ve dvoulůžkových pokojích, 3× polopenzi, služby průvodce, pojištění CK.

Cena nezahrnuje

vstupy do navštívených objektů, doporučená částka cca 70 €, pobytovou taxu.

Příplatky

jednolůžkový pokoj (2 990 Kč), cestovní pojištění Uniqa.

Rozloha

Republika Rakousko se rozléhá uprostřed Evropy na území o rozloze necelých 84 000 km2. Rakousko je federací, která má 9 spolkových zemí. Hlavním městem je Vídeň.

Obyvatelstvo

V Rakousku žije přes 8 milionů obyvatel (2004). 98 % obyvatel jsou Rakušané, dále jsou zde národnostní menšiny Slovinců, Chorvatů, Turků, Maďarů a další. Úředním jazykem je němčina. Rakušané mluví německy s rakouským dialektem, kterému je v některých oblastech hůře rozumět.

Historie

Území Rakouska bylo obsazeno Římskou říší a až po jejím úpadku se mohlo Rakousko vyvíjet ve své vlastní historii. V 10. století vzniká Východní marka v čele s Babenberky. Ti ve 13. století ale vymírají po meči a rakouské země získává český král Přemysl Otakar II. Poté se vlády ujímá Rudolf I. Habsburský, který tak v Rakousku pokládá základ rodové moci Habsburků a v dalším století se území Rakouska rozrůstá např. o Korutany, Kraňsko, Tyrolsko a další.



V 16. století se Habsburkové ujímají vlády i v dalších zemích a jejich panství se tak rozrůstá o Španělsko, Nizozemí, české a uherské země atd. Vzniká tak rozsáhlá habsburská monarchie. V průběhu své vlády se museli Habsburkové potýkat s nástrahami dějin, jako byla expanze Turků či třicetiletá válka (1618 – 1648). V ní byli poraženi čeští stavové a zvítězila snaha o protireformaci.



Nejvýznamnějším habsburským panovníkem byla jistě Marie Terezie, která vládla v 18. století po dlouhých 40 let. Její reformy pomohly rozvoji školství, armády a celkově ke kulturnímu rozmachu. V roce 1781 bylo panovníkem Josefem II. zrušeno nevolnictví, což v té době znamenalo dějinný pokrok. Po bojích s revoluční Francií, bojuje Rakousko i s Pruskem. V roce 1867 dochází k přeměně v dualistický stát Rakousko – Uhersko.



Sarajevský atentát na následníka trůnu Ferdinanda d´Este je považován za příčinu 1. svěové války, která znamenala porážku Rakouské monarchie a vznik mnoha samostatných nástupnických států. Rakousko v meziválečném období nebylo příliš stabilním státem a na počátku války bylo anektováno Hitlerem a donuceno bojovat na straně nacistů ve 2. světové válce. V roce 1955 byla uznána nezávislost Rakouska. Dnes je Rakousko členem EU a jednou z velmi vyspělých evropských zemí.  

Přírodní podmínky

Už samotnou polohou Rakouska je určeno jeho mírné středoevropské přechodové klima. V oblasti Alp pozorujeme tužší zimy, někde je četnost srážek nižší, někde jsou naopak srážky častější. Na západě země jsou spíše mírné zimy a teplá léta.

Měna

Rakouský šilink byl nahrazen eurem, které je nyní oficiální měnou Rakouska. Aktuální kurz se pohybuje kolem 26 Kč / 1 €. 

Turistické zajímavosti

Rakousko je země tisíců křišťálově čistých horských jezer, divokých řek, hlubokých lesů i nekonečných alpských strání. Není tedy divu, že se zde setkávají milovníci neposkvrněné přírody s provozovateli adrenalinových i běžných sportů.

Jedním z nej horských jezer, které Rakousko nabízí je Weissensee – jezero s téměř pitnou vodou. Kromě plavání a vodních sportů je Weissensee vyhledávaným cílem milovníků potápění. Oblast byla vyhlášena národním parkem a získala prestižní evropské ocenění za turistiku a životní prostředí. Pěší turistiku si tady vychutnáte na 200km dlouhé stezce pro pěší, 12 trasách pro běžce a 9 cestách určených pro nordic walking skrze národní park.

Rakouské přírodní parky zabírají více jak 4% celkové rozlohy země. Pěší turistika a cykloturistika je nejlepší volbou, jak poznat tyto parky tváří v tvář. Mezi největší patří Národní park Neusiedlersee, který je během jara a podzimu útočištěm pro migrující ptáky. Jsou zde upraveny trasy pro pěší turistiku, cykloturistiku i jízdu na koních.

Gastronomie

Typická rakouská kuchyně v podstatě neexistuje, protože se v ní smísily kuchyně okolních států, a tak právě proto jsou toulky za kulinářstvím velmi zajímavé.

Základním prvkem rakouské kuchyně je jednoznačně maso a masné výrobky.
Zde mluvíme o vídeňském řízku (Wiener Schnitzel), který je připravován z telecího masa. Tento telecí řízek znali již ve starověkém Řecku, odkud se dostal do arabských zemí, Španělska i Itálie. Poprvé jej ochutnal v Miláně roku 1848 jeho dobyvatel, maršál rakouské armády Jan Josef Radecký z Radče, který recept věnoval Františku Josefu I. Tomu velmi zachutnal a postupně se stal pokrmem tak často připravovaným, že v Rakousku zdomácněl navždy.

Dalším oblíbeným pokrmem jsou pečené klobásky nebo hovězí maso podávané s vydatnou porcí dušené zeleniny a křenem – tzv. Tafelspitz. Za zmínku stojí také vídeňský guláš nebo štýrské skopové maso. Často se konzumuje zvěřina a vnitřnosti.V Rakousku se díky nespočtu horských jezer také často konzumují sladkovodní ryby – štiky, kapři nebo pstruzi. Pokud zavítáte do oblastí alpských horských jezer, určitě ochutnejte alpského sivena (Seibling), který se podává připravený na mnoho různých způsobů.

K dalším tradičním specialitám neodmyslitelně patří Tyrolské knedlíky (Tiroler Knädel), Tyrolský Gröstl a Spätzle. Tiroler Knädel jsou knedlíky z uzeného masa, slaniny a vajec. Pod názvem Tiroler Gröstl najdeme směs z orestovaných vařených brambor se slaninou nebo uzeným masem, cibulkou a volským okem, posypanou sýrem a pokrm doplňuje zelný salát. Spätzle jsou těstovinové halušky se sýrem nebo zelím.

Sladká tečka na závěr-kdo by neznal klasický jablečný štrúdl, který si své místo našel i v českých kuchyních? Za zkoušku také stojí i tzv. Kaiserschmarren neboli císařský trhanec a samozřejmě legendární Sachrův dort.

TEST RATING