Filtr

Anotace

zapomenutý kraj s unikátně zachovalou přírodou

Trasa

TELČ - NOVÉ HRADY - TERČINO ÚDOLÍ - ŽUMBERK - HOJNÁ VODA - KRAVÍ HORA - DOBRÁ VODA - MANDELSTEIN - ROŠTEJN - TŘEŠŤ

Svozové trasy

A

1. den

Odjezd z Brna v ranních hodinách. Po cestě se zastavíme v TELČI  – městské památkové (UNESCO). Ohromí nás překrásné historické náměstí lemované gotickými a renesančními měšťanskými domy s podloubími a bohatě zdobenými štíty. Poté se již vydáme na Novohradsko, kde se necháme okouzlit unikátně zachovalou přírodou, čistými prameny a malebnými vesničkami. Naše první kroky povedou do malebných NOVÝCH HRADŮ. Gotický hrad je jedním ze symbolů města a výraznou dominantou. Jeho expozici tvoří obrazová galerie, sbírka rodových portrétů, historického empírového nábytku, lovecké zbraně, trofeje a sbírka unikátního černého skla – hyalitu. Dále nás čeká nenáročná procházka úchvatným TERČINÝM ÚDOLÍM - romantickým parkem k vodopádům na říčce Stropnici, kde najdete naučnou stezku, hamr, letohrádek Modrý pavilon. V parku již 250 let roste „pamětní strom“, jedná se o dub letní a již od roku 1989 je chráněný státem. Toto místo si řada snoubenců vybírá ke svému svatebnímu obřadu. Před příjezdem na ubytování zavítáme k tvrzi Žumberk, která na nás dýchne svou jedinečnou atmosférou. ŹUMBERK je v Čechách ojedinělým příkladem dochované opevněné vsi s tvrzí a kostelem (jedna ze tří posledních v Evropě).

2. den

Po snídani se vydáme na výlet k Národní přírodní památce - pralesu HOJNÁ VODA (UNESCO), ten se nachází na svahu hory Vysoká (1 034m) 4 kilometry od obce Hojná Voda. Dnes má rozlohu 8,56 ha a těsně hraničí s Rakouskem. Prales tvoří pozůstatky přirozených smíšených lesních porostů s převahou přestárlých jedlí, buku, smrku a javoru klenu. Sám prales se neobnovuje, okolní porosty však pocházejí většinou z přirozené obnovy. Pralesovitý ráz utrpěl v průběhu obou světových válek, kdy byly nejsilnější jedle vytěženy na stavbu lodí. Čeká nás túra naučnou stezkou touto nejstarší přírodní rezervací u nás. Dostaneme se na KRAVÍ HORU 953 m, na jejímž vrcholu spatříme vojenskou hlásku přestavěnou na telekomunikační věž s rozhlednou. Po točitém schodišti můžete vystoupit až na výhledovou plošinu ve výšce 32 metrů, odkud se otevírá úžasný rozhled. Vidět je například blízký masiv Slepičích hor s vrcholem Kohoutem, Blanský les s Kletí, za dobré viditelnosti výjimečně také Alpy. Krátce se zastavíme i v obci DOBRÁ VODA, jejíž dominantou je poutní kostel. V roce 1564 proslavil tuto oblast zdejší léčivý pramen. Ve večerních hodinách přijdeme na ubytování.

3. den

Dnes vyrazíme na návštěvu k našim rakouským sousedům. MANDELSTEIN je další ze skrytých pokladů Novohradských hor. Nejedná se pouze o vyhlídku ve fantastickém koutu země. Mandelstein patří do tzv. Zeleného pásu Evropy, dlouhého 12 500 km, který se táhne od Baltu až k Černému moři. Podél tohoto pásu byl vytvořen pás chráněných oblastí a národních parků. Mandelsteinu se také říká „hora touhy“. Mnozí lidé odsunutí po druhé světové válce se právě z tohoto nejvyššího bodu chodili dívat zpět do své vlasti. Po cestě zpět domů se ještě zastavíme na romantickém gotickém hradě ROŠTEJN a neopomeneme navštívit muzeum unikátních betlémů v TŘEŠTI. Příjezd do Brna ve večerních hodinách.

Cena zahrnuje

dopravu lux. autobusem, 2× ubytování v hotelu/penzionu ve 2lůžkových pokojích, 2x polopenzi, služby průvodce, pojištění CK.

Cena nezahrnuje

pobytovou taxu, vstupy do navštívených objektů – doporučená částka cca 700 Kč a cca 20 €.

Příplatky

1lůžkový pokoj – 1 290 Kč, cestovní pojištění Uniqa.

Rozloha

Republika Rakousko se rozléhá uprostřed Evropy na území o rozloze necelých 84 000 km2. Rakousko je federací, která má 9 spolkových zemí. Hlavním městem je Vídeň.

Obyvatelstvo

V Rakousku žije přes 8 milionů obyvatel (2004). 98 % obyvatel jsou Rakušané, dále jsou zde národnostní menšiny Slovinců, Chorvatů, Turků, Maďarů a další. Úředním jazykem je němčina. Rakušané mluví německy s rakouským dialektem, kterému je v některých oblastech hůře rozumět.

Historie

Území Rakouska bylo obsazeno Římskou říší a až po jejím úpadku se mohlo Rakousko vyvíjet ve své vlastní historii. V 10. století vzniká Východní marka v čele s Babenberky. Ti ve 13. století ale vymírají po meči a rakouské země získává český král Přemysl Otakar II. Poté se vlády ujímá Rudolf I. Habsburský, který tak v Rakousku pokládá základ rodové moci Habsburků a v dalším století se území Rakouska rozrůstá např. o Korutany, Kraňsko, Tyrolsko a další.



V 16. století se Habsburkové ujímají vlády i v dalších zemích a jejich panství se tak rozrůstá o Španělsko, Nizozemí, české a uherské země atd. Vzniká tak rozsáhlá habsburská monarchie. V průběhu své vlády se museli Habsburkové potýkat s nástrahami dějin, jako byla expanze Turků či třicetiletá válka (1618 – 1648). V ní byli poraženi čeští stavové a zvítězila snaha o protireformaci.



Nejvýznamnějším habsburským panovníkem byla jistě Marie Terezie, která vládla v 18. století po dlouhých 40 let. Její reformy pomohly rozvoji školství, armády a celkově ke kulturnímu rozmachu. V roce 1781 bylo panovníkem Josefem II. zrušeno nevolnictví, což v té době znamenalo dějinný pokrok. Po bojích s revoluční Francií, bojuje Rakousko i s Pruskem. V roce 1867 dochází k přeměně v dualistický stát Rakousko – Uhersko.



Sarajevský atentát na následníka trůnu Ferdinanda d´Este je považován za příčinu 1. svěové války, která znamenala porážku Rakouské monarchie a vznik mnoha samostatných nástupnických států. Rakousko v meziválečném období nebylo příliš stabilním státem a na počátku války bylo anektováno Hitlerem a donuceno bojovat na straně nacistů ve 2. světové válce. V roce 1955 byla uznána nezávislost Rakouska. Dnes je Rakousko členem EU a jednou z velmi vyspělých evropských zemí.  

Přírodní podmínky

Už samotnou polohou Rakouska je určeno jeho mírné středoevropské přechodové klima. V oblasti Alp pozorujeme tužší zimy, někde je četnost srážek nižší, někde jsou naopak srážky častější. Na západě země jsou spíše mírné zimy a teplá léta.

Měna

Rakouský šilink byl nahrazen eurem, které je nyní oficiální měnou Rakouska. Aktuální kurz se pohybuje kolem 26 Kč / 1 €. 

Turistické zajímavosti

Rakousko je země tisíců křišťálově čistých horských jezer, divokých řek, hlubokých lesů i nekonečných alpských strání. Není tedy divu, že se zde setkávají milovníci neposkvrněné přírody s provozovateli adrenalinových i běžných sportů.

Jedním z nej horských jezer, které Rakousko nabízí je Weissensee – jezero s téměř pitnou vodou. Kromě plavání a vodních sportů je Weissensee vyhledávaným cílem milovníků potápění. Oblast byla vyhlášena národním parkem a získala prestižní evropské ocenění za turistiku a životní prostředí. Pěší turistiku si tady vychutnáte na 200km dlouhé stezce pro pěší, 12 trasách pro běžce a 9 cestách určených pro nordic walking skrze národní park.

Rakouské přírodní parky zabírají více jak 4% celkové rozlohy země. Pěší turistika a cykloturistika je nejlepší volbou, jak poznat tyto parky tváří v tvář. Mezi největší patří Národní park Neusiedlersee, který je během jara a podzimu útočištěm pro migrující ptáky. Jsou zde upraveny trasy pro pěší turistiku, cykloturistiku i jízdu na koních.

Gastronomie

Typická rakouská kuchyně v podstatě neexistuje, protože se v ní smísily kuchyně okolních států, a tak právě proto jsou toulky za kulinářstvím velmi zajímavé.

Základním prvkem rakouské kuchyně je jednoznačně maso a masné výrobky.
Zde mluvíme o vídeňském řízku (Wiener Schnitzel), který je připravován z telecího masa. Tento telecí řízek znali již ve starověkém Řecku, odkud se dostal do arabských zemí, Španělska i Itálie. Poprvé jej ochutnal v Miláně roku 1848 jeho dobyvatel, maršál rakouské armády Jan Josef Radecký z Radče, který recept věnoval Františku Josefu I. Tomu velmi zachutnal a postupně se stal pokrmem tak často připravovaným, že v Rakousku zdomácněl navždy.

Dalším oblíbeným pokrmem jsou pečené klobásky nebo hovězí maso podávané s vydatnou porcí dušené zeleniny a křenem – tzv. Tafelspitz. Za zmínku stojí také vídeňský guláš nebo štýrské skopové maso. Často se konzumuje zvěřina a vnitřnosti.V Rakousku se díky nespočtu horských jezer také často konzumují sladkovodní ryby – štiky, kapři nebo pstruzi. Pokud zavítáte do oblastí alpských horských jezer, určitě ochutnejte alpského sivena (Seibling), který se podává připravený na mnoho různých způsobů.

K dalším tradičním specialitám neodmyslitelně patří Tyrolské knedlíky (Tiroler Knädel), Tyrolský Gröstl a Spätzle. Tiroler Knädel jsou knedlíky z uzeného masa, slaniny a vajec. Pod názvem Tiroler Gröstl najdeme směs z orestovaných vařených brambor se slaninou nebo uzeným masem, cibulkou a volským okem, posypanou sýrem a pokrm doplňuje zelný salát. Spätzle jsou těstovinové halušky se sýrem nebo zelím.

Sladká tečka na závěr-kdo by neznal klasický jablečný štrúdl, který si své místo našel i v českých kuchyních? Za zkoušku také stojí i tzv. Kaiserschmarren neboli císařský trhanec a samozřejmě legendární Sachrův dort.

TEST RATING
Nastavení cookies

Abychom vám usnadnili procházení stránek a mohli anonymně analyzovat návštěvnost, využíváme soubory cookies, které sdílíme se společností MagicWare. Jejich nastavení upravíte odkazem "Nastavení" a kdykoliv jej můžete změnit v patičce webu. Podrobnější informace najdete v našich Zásadách ochrany osobních údajů a používání souborů cookies. Souhlasíte s používáním cookies?

Funkční cookies

Zprostředkovávají základní funkčnost stránky, web bez nich nemůže fungovat.

Analytické cookies

Počítají návštěvnost webu a sběrem anonymních statistik umožňují provozovateli lépe pochopit své návštěvníky a stránky tak neustále vylepšovat.

Marketingové cookies

Shromažďují osobní údaje o uživateli z marketingového hlediska. Např. shromažďují informace za účelem přizpůsobení nabízené reklamy zájmům zákazníka, propojení se sociální sítí atd.

Personální cookies

Personální cookies nám umožňují upravit obsah webových stránek podle vašich specifických potřeb a preferencí. Odmítnutí používání osobních souborů cookie může vést k zobrazování informací, které jsou pro konkrétního uživatele nepoužitelné.