Podmanivá krajina Novohradských hor

od 5 290
doprava Autokarem
nástupní místa Brno,
strava Polopenze

Proč vybrat tento produkt

  • bez nočních přejezdů
  • atraktivní program

Filtr

Anotace

zapomenutý kraj s unikátně zachovalou přírodou

Trasa

TELČ - NOVÉ HRADY - TERČINO ÚDOLÍ - ŽUMBERK - HOJNÁ VODA - KRAVÍ HORA - DOBRÁ VODA - MANDELSTEIN - ROŠTEJN - TŘEŠŤ

Svozové trasy

A

1. den

Odjezd z Brna v ranních hodinách. Po cestě se zastavíme v TELČI  – městské památkové (UNESCO). Ohromí nás překrásné historické náměstí lemované gotickými a renesančními měšťanskými domy s podloubími a bohatě zdobenými štíty. Poté se již vydáme na Novohradsko, kde se necháme okouzlit unikátně zachovalou přírodou, čistými prameny a malebnými vesničkami. Naše první kroky povedou do malebných NOVÝCH HRADŮ. Gotický hrad je jedním ze symbolů města a výraznou dominantou. Jeho expozici tvoří obrazová galerie, sbírka rodových portrétů, historického empírového nábytku, lovecké zbraně, trofeje a sbírka unikátního černého skla – hyalitu. Dále nás čeká nenáročná procházka úchvatným TERČINÝM ÚDOLÍM - romantickým parkem k vodopádům na říčce Stropnici, kde najdete naučnou stezku, hamr, letohrádek Modrý pavilon. V parku již 250 let roste „pamětní strom“, jedná se o dub letní a již od roku 1989 je chráněný státem. Toto místo si řada snoubenců vybírá ke svému svatebnímu obřadu. Před příjezdem na ubytování zavítáme k tvrzi Žumberk, která na nás dýchne svou jedinečnou atmosférou. ŹUMBERK je v Čechách ojedinělým příkladem dochované opevněné vsi s tvrzí a kostelem (jedna ze tří posledních v Evropě).

2. den

Po snídani se vydáme na výlet k Národní přírodní památce - pralesu HOJNÁ VODA (UNESCO), ten se nachází na svahu hory Vysoká (1 034m) 4 kilometry od obce Hojná Voda. Dnes má rozlohu 8,56 ha a těsně hraničí s Rakouskem. Prales tvoří pozůstatky přirozených smíšených lesních porostů s převahou přestárlých jedlí, buku, smrku a javoru klenu. Sám prales se neobnovuje, okolní porosty však pocházejí většinou z přirozené obnovy. Pralesovitý ráz utrpěl v průběhu obou světových válek, kdy byly nejsilnější jedle vytěženy na stavbu lodí. Čeká nás túra naučnou stezkou touto nejstarší přírodní rezervací u nás. Dostaneme se na KRAVÍ HORU 953 m, na jejímž vrcholu spatříme vojenskou hlásku přestavěnou na telekomunikační věž s rozhlednou. Po točitém schodišti můžete vystoupit až na výhledovou plošinu ve výšce 32 metrů, odkud se otevírá úžasný rozhled. Vidět je například blízký masiv Slepičích hor s vrcholem Kohoutem, Blanský les s Kletí, za dobré viditelnosti výjimečně také Alpy. Krátce se zastavíme i v obci DOBRÁ VODA, jejíž dominantou je poutní kostel. V roce 1564 proslavil tuto oblast zdejší léčivý pramen. Ve večerních hodinách přijdeme na ubytování.

3. den

Dnes vyrazíme na návštěvu k našim rakouským sousedům. MANDELSTEIN je další ze skrytých pokladů Novohradských hor. Nejedná se pouze o vyhlídku ve fantastickém koutu země. Mandelstein patří do tzv. Zeleného pásu Evropy, dlouhého 12 500 km, který se táhne od Baltu až k Černému moři. Podél tohoto pásu byl vytvořen pás chráněných oblastí a národních parků. Mandelsteinu se také říká „hora touhy“. Mnozí lidé odsunutí po druhé světové válce se právě z tohoto nejvyššího bodu chodili dívat zpět do své vlasti. Po cestě zpět domů se ještě zastavíme na romantickém gotickém hradě ROŠTEJN a neopomeneme navštívit muzeum unikátních betlémů v TŘEŠTI. Příjezd do Brna ve večerních hodinách.

Cena zahrnuje

dopravu lux. autobusem, 2× ubytování v hotelu/penzionu ve 2lůžkových pokojích, 2x polopenzi, služby průvodce, pojištění CK.

Cena nezahrnuje

pobytovou taxu, vstupy do navštívených objektů – doporučená částka cca 700 Kč a cca 20 €.

Příplatky

1lůžkový pokoj – 1 290 Kč, cestovní pojištění Uniqa.

Rozloha

Republika Rakousko se rozléhá uprostřed Evropy na území o rozloze necelých 84 000 km2. Rakousko je federací, která má 9 spolkových zemí. Hlavním městem je Vídeň.

Obyvatelstvo

V Rakousku žije přes 8 milionů obyvatel (2004). 98 % obyvatel jsou Rakušané, dále jsou zde národnostní menšiny Slovinců, Chorvatů, Turků, Maďarů a další. Úředním jazykem je němčina. Rakušané mluví německy s rakouským dialektem, kterému je v některých oblastech hůře rozumět.

Historie

Území Rakouska bylo obsazeno Římskou říší a až po jejím úpadku se mohlo Rakousko vyvíjet ve své vlastní historii. V 10. století vzniká Východní marka v čele s Babenberky. Ti ve 13. století ale vymírají po meči a rakouské země získává český král Přemysl Otakar II. Poté se vlády ujímá Rudolf I. Habsburský, který tak v Rakousku pokládá základ rodové moci Habsburků a v dalším století se území Rakouska rozrůstá např. o Korutany, Kraňsko, Tyrolsko a další.



V 16. století se Habsburkové ujímají vlády i v dalších zemích a jejich panství se tak rozrůstá o Španělsko, Nizozemí, české a uherské země atd. Vzniká tak rozsáhlá habsburská monarchie. V průběhu své vlády se museli Habsburkové potýkat s nástrahami dějin, jako byla expanze Turků či třicetiletá válka (1618 – 1648). V ní byli poraženi čeští stavové a zvítězila snaha o protireformaci.



Nejvýznamnějším habsburským panovníkem byla jistě Marie Terezie, která vládla v 18. století po dlouhých 40 let. Její reformy pomohly rozvoji školství, armády a celkově ke kulturnímu rozmachu. V roce 1781 bylo panovníkem Josefem II. zrušeno nevolnictví, což v té době znamenalo dějinný pokrok. Po bojích s revoluční Francií, bojuje Rakousko i s Pruskem. V roce 1867 dochází k přeměně v dualistický stát Rakousko – Uhersko.



Sarajevský atentát na následníka trůnu Ferdinanda d´Este je považován za příčinu 1. svěové války, která znamenala porážku Rakouské monarchie a vznik mnoha samostatných nástupnických států. Rakousko v meziválečném období nebylo příliš stabilním státem a na počátku války bylo anektováno Hitlerem a donuceno bojovat na straně nacistů ve 2. světové válce. V roce 1955 byla uznána nezávislost Rakouska. Dnes je Rakousko členem EU a jednou z velmi vyspělých evropských zemí.  

Přírodní podmínky

Už samotnou polohou Rakouska je určeno jeho mírné středoevropské přechodové klima. V oblasti Alp pozorujeme tužší zimy, někde je četnost srážek nižší, někde jsou naopak srážky častější. Na západě země jsou spíše mírné zimy a teplá léta.

Měna

Rakouský šilink byl nahrazen eurem, které je nyní oficiální měnou Rakouska. Aktuální kurz se pohybuje kolem 26 Kč / 1 €. 

Turistické zajímavosti

Rakousko je země tisíců křišťálově čistých horských jezer, divokých řek, hlubokých lesů i nekonečných alpských strání. Není tedy divu, že se zde setkávají milovníci neposkvrněné přírody s provozovateli adrenalinových i běžných sportů.

Jedním z nej horských jezer, které Rakousko nabízí je Weissensee – jezero s téměř pitnou vodou. Kromě plavání a vodních sportů je Weissensee vyhledávaným cílem milovníků potápění. Oblast byla vyhlášena národním parkem a získala prestižní evropské ocenění za turistiku a životní prostředí. Pěší turistiku si tady vychutnáte na 200km dlouhé stezce pro pěší, 12 trasách pro běžce a 9 cestách určených pro nordic walking skrze národní park.

Rakouské přírodní parky zabírají více jak 4% celkové rozlohy země. Pěší turistika a cykloturistika je nejlepší volbou, jak poznat tyto parky tváří v tvář. Mezi největší patří Národní park Neusiedlersee, který je během jara a podzimu útočištěm pro migrující ptáky. Jsou zde upraveny trasy pro pěší turistiku, cykloturistiku i jízdu na koních.

Gastronomie

Typická rakouská kuchyně v podstatě neexistuje, protože se v ní smísily kuchyně okolních států, a tak právě proto jsou toulky za kulinářstvím velmi zajímavé.

Základním prvkem rakouské kuchyně je jednoznačně maso a masné výrobky.
Zde mluvíme o vídeňském řízku (Wiener Schnitzel), který je připravován z telecího masa. Tento telecí řízek znali již ve starověkém Řecku, odkud se dostal do arabských zemí, Španělska i Itálie. Poprvé jej ochutnal v Miláně roku 1848 jeho dobyvatel, maršál rakouské armády Jan Josef Radecký z Radče, který recept věnoval Františku Josefu I. Tomu velmi zachutnal a postupně se stal pokrmem tak často připravovaným, že v Rakousku zdomácněl navždy.

Dalším oblíbeným pokrmem jsou pečené klobásky nebo hovězí maso podávané s vydatnou porcí dušené zeleniny a křenem – tzv. Tafelspitz. Za zmínku stojí také vídeňský guláš nebo štýrské skopové maso. Často se konzumuje zvěřina a vnitřnosti.V Rakousku se díky nespočtu horských jezer také často konzumují sladkovodní ryby – štiky, kapři nebo pstruzi. Pokud zavítáte do oblastí alpských horských jezer, určitě ochutnejte alpského sivena (Seibling), který se podává připravený na mnoho různých způsobů.

K dalším tradičním specialitám neodmyslitelně patří Tyrolské knedlíky (Tiroler Knädel), Tyrolský Gröstl a Spätzle. Tiroler Knädel jsou knedlíky z uzeného masa, slaniny a vajec. Pod názvem Tiroler Gröstl najdeme směs z orestovaných vařených brambor se slaninou nebo uzeným masem, cibulkou a volským okem, posypanou sýrem a pokrm doplňuje zelný salát. Spätzle jsou těstovinové halušky se sýrem nebo zelím.

Sladká tečka na závěr-kdo by neznal klasický jablečný štrúdl, který si své místo našel i v českých kuchyních? Za zkoušku také stojí i tzv. Kaiserschmarren neboli císařský trhanec a samozřejmě legendární Sachrův dort.

TEST RATING